19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 16 Novembar 2012 12:39

Harun Drljević

Primarijus doktor Harun Drljević, predsjednik Ljekarske komore FBiH, u intervjuu za “Dnevni avaz” otvoreno je progovorio o brojnim problemima u zdravstvu, statusu ljekara, mitu i korupciji. Drljević se dotakao i ljekarske greške i zašto medicinari odlaze iz BiH.


Skoro 200 ljekara u skorije vrijeme napustilo je FBiH. Zašto se to desilo, kada kliničkim centrima u FBiH nedostaje ljekarskog kadra?

 

- Nedavno sam dobio informaciju da u Njemačkoj nedostaje oko 5.000 doktora, a do 2020. trebat će im 20.000. Oni odlaze u skandinavske zemlje, jer su tamo mnogo bolje plaćeni, dok naše kolege iz Slovenije i Hrvatske idu u Njemačku. Naši doktori idu da rade u Sloveniju i Hrvatsku te Njemačku zbog loših plaća i sudskih procesa kojima je opterećen ljekarski korpus. Zbog toga se svega mali broj studenata u BiH opredjeljuje za studij medicine, jer im je lakše završiti druge fakultete i doći do novca.

 

Dokazano je da mita i korupcije ima i u zdravstvu. Kako će se Komora odrediti o tom pitanju?

 

- Mita i korupcije ima u zdravstvu. Ali, korupcija je problem BiH, a ne ljekara i Ljekarske komore FBiH. To je sistemski problem i tako ga treba i rješavati. Personificirati samo ljekare kroz prizmu korupcije potpuno je pogrešno. Ljekari ne mogu biti izolovani od društva u kojem žive. Nedavno sam reagirao kada su Centri civilnih inicijativa (CCI) zatražili da ljekari nose bedževe s natpismo: “Ne uzimam mito!” Zašto su izabrani samo ljekari, ostaje nejasno. Bijeli mantil, koji simbolizira ljekarski esnaf, nije niti smije biti propagandni pano CCI-ja.

 

Imate li prijavljenih slučajeva gdje je ljekar napravio grešku i na taj način oštetio pacijenta?

 

- Svako ko radi griješi! Nema onoga ko je radio 40 godina, a da nije napravio grešku, to je nemoguće. Činjenica je da postoji ljekarska greška, ali je mi moramo precizno definisati, jer se ona često miješa s komplikacijama u liječenju. Zbog toga će Federalna komora tražiti definisanje ovog pojma. Tražit ću i da se ljekari obavezno osiguraju od ljekarske greške. To ću zahtijevati da se predvidi u strategiji razvoja zdravstva.

 

U Hrvatskoj je u akciji “Hipokrat” osumnjičeno više stotina ljekara da su primali mito od farmaceutske kompanije “Farmal”. Ima li toga kod nas?

 

- Vjerujte, toga kod nas ima više nego u Hrvatskoj, mada ja to ne mogu dokazati. Ako imate ljekara koji je slabo stimulisan, njemu će nešto značiti kada mu neko da 100 KM. Hrvatska je uhapsila Sanadera zbog primanja mita, a koga smo mi uhapsili? Nikoga!

 

Šta je osnovni zadatak Federalne ljekarske komore?

 

- Federalna komora konačno je formirana i ona će sada moći prezentirati zajedničke ljekarske interese. Mi smo do sada imali sitne, nejake komore na nivou kantona i one nisu imale snage i kompetenciju da na nivou FBiH donose određene odluke. Nedavno sam postao i član Odbora Parlamenta FBiH za zdravstvo, a iako nemam pravo glasa, moći ću govoriti o određenim problemima u zdravstvu. Zalagat ćemo se, bez obzira na to što politika ulazi u sve sfere života, da ljekari u FBiH moraju shvatiti da su braća po struci.

 

(Dnevni avaz)