28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 14 Novembar 2012 11:59

Dolačani uhapsili Kakanjca

Petorica mještana Dolače kod Zenice samoinicijativno su nasilno zadržali do dolaska policije izvjesnog Šabana Kobilicu iz Kaknja. «Hapšenje» se dogodilo preksinoć oko 18 sati, nakon što su Dolačani Fadil i Adi Karić, Osman Šuvalić, Safet Bajrić i Nermin Pašalić uočili Kobilicu.

 

- Neki od njih su smatrali da je Kobilica počinilac djela bludnih radnji nad jednom ženskom osobom, počinjenog dvije večeri ranije. Oni su pozvali policiju i zadržali Kobilicu do dolaska policije, saznajemo.

 

Počinioci su uhapšeni i zadržani u službenim prostorijama za zadržavanje, te je izvršen uviđaj od strane službenika Policijske uprave I Zenica. Po zakonu, građani imaju pravo zadržati isključivo počinioca krivičnog djela na mjestu zločina, ali ne i naknadno «provoditi istrage i hapšenja» na svoju ruku.

 

Tako, makar se ispostavilo da su «uhapsili pravu osobu», odgovaraće zbog protupravnog lišavanja slobode, jer legalno zadržavanje i hapšenje smiju obaviti isključivo policajci.

 

U MUP-u ZDK nam je saopćeno da se ova dva djela tretiraju odvojeno, te da istraga o prijavljenim bludnim radnjama još uvijek traje, te niti jedna osoba nije tokom jučerašnjeg dana zvanično osumnjičena zbog tog djela.