29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 27 Oktobar 2012 01:18

KfW želi graditi HE Janjići

Predstavnici Njemačke banke za obnovu i razvoj (KfW), koji su boravili u JP Elektroprivreda BiH u cilju procjene uslova za odobrenje kredita za izgradnju HE ¨Janjići¨ na rijeci Bosni, sastali su se  u prostorijama JP EPBiH sa članovima Uprave kompanije i direktorom Jedinice za implemenataciju projekata (PIU), predstavnicima Ministarstva finansija i trezora BiH, Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH i Ministarstva finansija FBiH.

 

Tokom sastanka predstavnici KfW-a su istakli kvalitetnu pripremu projekta izgradnje HE ¨Janjići¨ i iskazali interes za finansiranje projekta u iznosu od 30 miliona Eura, po povoljnim uslovima kreditiranja. Ukupna vrijednost HE ¨Janjići¨ je 37 miliona Eura. Preostali dio iznosa, od sedam miliona Eura, obezbijediće JP EPBiH iz vlastitih izvora.

Predstavnici Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH i KfW-a potpisali su u prisustvu predstavnika Ministarstva finansija i trezora BiH, Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH i Ministarstva finansija FBiH, Zapisnik o procjenjivačkoj misiji, čime je stvorena formalna pretpostavka za nastavak aktivnosti na obezbjeđenju kredita za izgradnju HE ¨Janjići¨.

 

Prethodno je urađena Studija izvodljivosti za HE ¨Janjići¨ koja je finansirana iz granta KfW-a, a koju je uradila njemačka konsultantska kompanija ¨Fihtner¨. Ciljevi izgradnje HE ¨Janjići¨ od 13,3 MW, kao dio većeg programa razvoja energetskog potencijala rijeke Bosne, su godišnja proizvodnja oko 68 GWh električne energije, proširenje baze za proizvodnju energije u JP EPBiH i BiH, povećanje sigurnosti u snabdijevanju električnom energijom, doprinos zaštiti okoliša i razvoju bh. ekonomije.