29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 15 Oktobar 2012 09:47

Tri večeri zaredom u Beogradu

Premijera i dvije reprize predstave “Grebanje ili Kako se ubila moja baka” napunile su tri večeri zaredom salu BITEF teatra u glavnom gradu susjedne Srbije.

- Predstava je izazvala ogromnu medijsku pažnju, gostovanja uživo na televizijama B92, Studiju B, RTS-u, broj izjava za novine i web portale bukvalno nismo ni brojali. Publika je sjajno prihvatila predstavu, oduševljena je, ali su se među publikom čuli i duboki uzdasi, zbog pojedinih scena koje su ih potresle. Zaista je rijetka privilegija da publika glumce sa scene isprati petominutim aplauzom, kaže Dino Delić, PR zeničkog BNP-a.

 

Čelnici BNP-a su obavili razgovore sa upravom BITEF teatra i najavljene su razmjene predstava na dvije scene.

- Nakon zeničke i beogradske premijere, “Grebanje” će imati i svoju sarajevsku, te vjerovatno premijeru u Banjoj Luci, odakle je autorica predtave Tanja Šljivar. „Grebanje ili Kako se ubila moja baka“ autorice Tanje Šljivar, u režiji Selme Spahić, rađena je u trojnoj koprodukciji BNP-a, Heartefact Fonda i BITEF-a. Nakon uspješne premijerne izvedbe na Velikoj sceni BNP-a, kojom je otvorena 63. koncertna i pozorišna sezona, te nakon premijere u glavnom gradu Srbije u četvrtak uvečer, na zahtjev publike Zeničani su ostali u Beogradu i izveli još dvije reprize, pred prepunom salom.

 

 Drama se bavi nasiljem među djecom u bosansko-hercegovačkim školama koje, po mišljenju autorice predstave, nastaje kao posledica nacionalizma u kojima djeca odrastaju, obrazovnog sistema koji funkcioniše pod kontrolom etničkih grupa, kao i sveukupnog sistema vrijednosti u kome živimo.

U predstavi igraju: Lana Delić, Dženana Džanić, Enes Salković, Snežana Vidović, Nusmir Muharemović, Faketa Salihbegović Avdagić i Maja Izetbegović.

 

Bosansko narodno pozorište Zenica je, prije trodnevog gostovanja u Beogradu, sa predstavom „Pismo iz 1920.“ koja je zaintrigirala javnost, osvojila publiku i pokupila odlične kritike, gostovalo u Kragujevcu. Ovaj koprodukcijski projekat BNP-a Zenica i Internacionalnog teatarskog festivala MESS, autora i reditelja Olivera Frljića izveden je na VII Međunarodnom pozorišnom festivalu malih scena JoakimInterFestu.

 

GOSTOVANJE SELME SPAHIĆ NA  B92 POGLEDAJTE OVDJE