20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 25 Septembar 2012 11:59

Nemoj okretati glavu

Naš sugrađanin Damir Čampara pokrenuo je zanimljiv projekat. - “NEMOJ OKRETATI GLAVU” se odvija od početka avgusta do novembra. 

 

- Cilj projekta je razviti kod volontera toleranciju prema invalidnim osobama, osposobiti ih da aktivno provedu vrijeme u toku ljetnog raspusta sa djecom i omladinom nesposobnom za samostalan život. Očituje se u podučavaju volontera o vrstama invalidnosti, načinom ophođenja sa invalidnim osobama i sa članovima njihove porodice. upoznati ih sa pravima koji štite invalidsku populaciju u našoj zemlji, te kako se ta prava uistinu koriste, implementiraju u svakodnevnom životu, kazao nam je Damir.

 

Praktično izvođenje projekta se sastoji u posjetama i druženju sa 15 najteže bolesne djece i omladine, ljudi koji boluju od različitih oblika cerebalne paralize, slijepih, gluhonijemih ... Osim kućnih posjeta koji obuhvataju čitanje naglas, crtanje, gimnastičke vježbe, slušanje muzike , volonteri tokom projekta su uplanirali i posjete udruženjima "Dlan" ,"Svjetlost", udruženju slijepih, udruženju distrofičara, "Život"...

 

- Očekujem da volonteri prevaziđu svoje predrasude prema invalidnim licima i budu sposobni da se s njima druže i budu prijatelji. Želimo da se pozitivna komunikacija njeguje i poslije završetka projekta, a istovremeno želimo afirmaciju lica sa posebnim potrebama u javnosti, kaže ovaj mladi aktivista, koji ima lično iskustvo kao volonter u radu sa starim osobama i osobama koje su vezane za hemodijalizu.

 

Kako kaže, prije tri godine u Sarajevu jedna majka mu je priznala da je na ulici uvijek okretala glavu ako sretne osobu ako je na neki način invalidna.

 

- Međutim, desilo joj se da rodi sina sa Down sidromom. Zar to nije dovoljno da se čovjek aktivnije posveti ovom problemu. Projekat je financirala njemačka fondacija "Učenici grade život", a realizira se u udruženju LOTOS. Koordinaror projekta je Damir Čampara, a supervizor projekta je prim.dr.sc. Aisa Hadžihalilović.