29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 20 Septembar 2012 01:30

Druga knjiga Malika Ejubovića

U prelijepom ambijentu hotela Dubrovnik održana je promocija knjige "Siouxi, narod iz Paha Sapa", autora Malika Ejubovića. Pred više od stotinu posjetilaca, knjigu su prisutnim predstavili eminentni promotori. Sociološko-historijskim aspektom knjige se bavio prof. Dragan Gavran, direktor Gimnazije KŠC „Sveti Pavao“, dok je religiju Siouxa, njihovo vjerovanje i poređenje njihovog vjerovanja sa drugim monoteističkim i antičkim religijama predstavio mr.sci don Anto Ledić, ravnatelj KŠC „Sveti Pavao“. Konačno, prof. Branislava Hasanbegović, Malikova razrednica i profesorica bosanskog jezika se u svom izlaganju osvrnula na Malikov stil pisanja, kao i njegov književni razvoj tokom gimnazijskog obrazovanja.


O knjizi su svi imali pozitivno mišljenje, te je prof. Gavran izrazio želju da se knjiga jednog dana prevede na engleski kako bi postigla međunarodnu afirmaciju i valorizaciju. Don Anto Ledić je izrazio svoje zadovoljstvo napisanom knjigom i napomenuo da je njena najveća vrijednost u tome što razbija brojne predrasude i naše pretpostavke o američkim Indijancima. Prof. Hasanbegović je napomenula značajan iskorak u autorovom stilu pisanja u odnosu na prethodnu knjigu, te je istakla da je knjiga napisana izuzetno kvalitetno, pri čemu je autor na adekvatan način iskombinovao činjenice i prikazao ih na jedan zanimljiv način.


Nakon promocije, u sali Trubadur u Dubrovniku je održan koktel za sve prisutne, gdje su se uz muziku gosti družili do kasno u noć. Malik Ejubović je napomenuo da će pisanje ostati njegova preokupacija, te da će se sljedeća knjiga možda također baviti historijom američkih Indijanaca.