28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 18 Septembar 2012 03:15

Naša stranka: dan bez auta

Naša stranka poziva sve građane i građanke da podrže Evropsku sedmicu mobilnosti, koja se već deset godina održava u zemljama Evrope od 16. do 22. septembra. Sa ciljem promocije zdravog načina života, Zeničani su pozvani da posebno u subotu, 22. septembra, obilježe Dan bez automobila, koristeći se alternativnim načinima kretanja koji ne zagađuju životnu sredinu.

 

"Budući da su pitanja ekologije, zdravlja stanovništva i zagušenosti ulica automobilskim saobraćajem među primarnim problemima Zenice, Naša stranka poziva sugrađanke i sugrađane da se samoinicijativno uključe u akciju Sedmica mobilnosti", istakli su ispred Naše stranke Zenica Josip Dujmović, nositelj liste za općinske izbore, i Sead Mehmedagić, predsjednik Općinskog odbora, sa željom da ovaj dan ne prođe nezapaženo. "Želimo da poboljšamo način života u urbanim sredinama i da podižemo ekološku svijest stanovništva i ova akcija je prava prilika. Zato vas pozivamo da u subotu hodamo kroz naš lijepi grad ili vozimo bicikle i bar jedan dan se sasvim odreknemo automobila", poručili su iz Naše stranke Zenica.

 

O važnosti i veličini ove manifestacije najbolje svjedoči činjenica da je u njenu organizaciju danas aktivno uključeno više od 2000 evropskih gradova. Od 2002. godine, zahvaljujući inicijativi bivše članice Evropske komisije za okoliš Margot Wallström, njezino finale je Dan bez automobila (Car Free Day).