28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 18 Septembar 2012 02:27

Radnice Borca razočarane

Grupa od 50-ak radnica Tvornice konfekcije Borac Zenica u stečaju  se zaputila u Sarajevo. Tokom jučerašnjeg dana, predstavnici zeničkog Borca su se susreli sa premijerom Federacije BiH, Nerminom Nikšićem i direktorom Agencije za privatizaciju Federacije BiH, Šuhretom Fazlićem, s kojima su razgovarali o mogućnostima zapošljavanja radno sposobnih konfekcionara i izmirenja duga zeničkog Borca prema bivšim radnicima. Jutros su iz Zenice krenuli vozom, jedva skupivši dovoljno novca za karte.

 

- Nije fer što se samo priznaje kako je zenički Borac u najtežoj situaciji među svim fabrikama u sastavu bivšeg kombinata. Zahtijevaćemo od premijera da nas uvrsti u program rješavanja problema u tvornicama Borca Banovići i Travnik i pronalaženje načina da izmiri dugovanja za 200-ak radnika zeničkog Borca, osam dugujućih plata, a prije svega za uvezivanje radnog staža, - izjavila je Ifeta Hajdarević, predstavnica radnika Borca u stečaju pred polazak u Sarajevo. Jedan od zahtjeva biće poništenje privatizacije zeničkog Borca, najavila je Hajdarević.

 

- Mi se ne vraćamo kući dok se ne ispune svi naši zahtjevi. 130 bivših radnika zeničkog Borca su radno sposobni. Žene žele da rade, spremne su i da idu u Travnik, da ne bi bile socijalni slučajevi, - istakla je Hajdarević.

 

Nakon sastanka, bivše zeničke konfekcionarke su se razočarane vratile kući. Jedini adut za kojeg su smatrale da ga imaju, dionice u nekadašnjem kombinatu Borac iz Travnika, silom zakona moraće predati. Jedina nada im je obećanje direktora federalne Agencije za privatizaciju, da će radno sposobne konfekcionarke, možda biti zaposlene u travničkom Borcu, kada se ova firma potpuno oporavi od posljedica raspada kombinata. - Premijer Federacije, Nermin Nikšić nam je otvoreno rekao da od uvezivanja staža nema ništa, - rezignirano priča Ifeta Hajdarević. Očekuju pomake nakon susreta sa direktorom federalne Agencije za privatizaciju, Šuhretom Fazlićem, koji bi ove sedmice u sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona, o problemima zeničkog Borca, trebao razgovarati i sa kantonalnim premijerom, Fikretom Plevljakom.