29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 13 Septembar 2012 13:46

Asocijacija žena Stranke za BIH

Asocijacija žena Općinske organizacije Stranke za Bosnu i Hercegovinu Zenica, obavezuje sve svoje kandidatkinje i kandidate za općinsko Vijeće da, u okviru svoje društveno političke kampanje prioritetno progovore i privuku pažnju na ozbiljan društveni problem koji je sve prisutniji i na području naše lokalne zajednice, a to je nasilje nad ženama, djeci i starijima.

 

Porodica je temelj svakog društva koja u bosanskohercegovačkim okvirima ima posebno mjesto i vrijednost. Nezamjenjiv stub tih osnova jeste žena, djeca i naši stari. Činjenica je da taj problem leži u strukturi našeg društva i da je to i danas: «strogo čuvana tajna» - tabu tema, kao što je i činjenica da to isto društvo čini malo ili nedovoljno da taj tabu razbije i otkrije uzroke, a ne samo da reaguje na posljedice, na liječenja rana kao odgovor na počinjeno zlo.

 

I na području naše Općine sve je više zahtjeva za rastavu braka, sve je više nezbrinute i ostavljene djece, sve je više zahtjeva za smještaj u domove za stare i bolesne... Htjeli mi to priznati ili ne već danas je jasno da na ovom ozbiljnom društvenom problemu, Zenica, naša općina i BiH u cjelini već danas polaže završni ispit.

 

Svake godine, osmog marta, budimo se iz sna i mislimo da smo jednim cvijetom, jednim mirisom, jednim poljupcem ili večerom „za dvoje“ riješili sve naše životne probleme. To je zabluda i upravo zbog toga Asocijacija žena Stranke za BiH traži od svojih kandidata da se zalažu da se ovaj sve prisutniji problem detaljno sagleda, prikupe informacije i činjenice i opredijeli konkretan pravac aktivnosti. Ujedno, da budući vijećnici prilikom rasprave o projekcijama raspodjele općinskog budžeta obavezno osiguraju sredstva kojima će se finansirati konkretni projekti iz ove oblasti.

Koristimo i ovu priliku da odamo veliko priznanje UG Medica, zato što su još davno prepoznali ovu pojavu kao ozbiljan društveni problem i svojim ogromnim entuzijazmom i naporima nastojali i nastoje pronaći adekvatna rješenja. Vrednujemo njihove konkretne rezultate i želimo biti njihovi ozbiljni sljedbenici i saradnici.

 

Asocijacija žena Stranke za BiH