29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 05 Septembar 2012 14:50

SDA o imenovanjima u Zenici

Kao što smo u posljednjim reagiranjima naglašavali, takozvana nova parlamentarna većina pokrenula je smjene svih kadrova SDA koji obavljaju rukovodne funkcije u javnim preduzećima. U resoru zdravstva u toku je smjena direktora ustanova prema kriterologiji koja se i očekivala od nove alijanse za fotelje – nisu važni sposobnost niti njihovi rezultati, nego isključivo stranačka podobnost. Narod zna da za ove smjene nema nikakvih formalno-pravnih niti suštinskih razloga, također zna da se cijeli postupak provodi na nezakonit način. Podsjećamo samo na to da su važeće odluke o preuzimanju prava i obaveza i usklađivanju organizacije i poslovanja u zdravstvenim ustanovama u suprotnosti sa federalnim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, te da se smjene provode ne prema važećim odlukama, nego prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti. Na ovaj način se jedna nezakonitost pokušava ispraviti novom nezakonitošću.

 

Da nova kantonalna vlada postavlja direktore sa kadrovskog buvljaka pokazuju i profili dvojice novih direktora, te članova upravnih odbora. Primjerice, novi direktor Kantonalnog zavoda za borbu protiv ovisnosti, kadar stranke Radom za boljitak, a do prije nekoliko dana član SDP-a, je u svojoj biografiji naveo da je radni vijek prije povratka u BiH 2006. godine proveo u Srbiji i to pune 22 godine. Pored toga, posebno je istakao da nije učesnik rata u BiH.


Drugi novoimenovani, direktor Zavoda za javno zdravstvo također nije bio učesnik rata, u BiH je došao 1997. godine, kadar je SBB-a i u ranijem sazivu kantonalne skupštine bio je poslanik Stranke za BiH.

 

Dalje, imenovanja u upravne odbore vrše se protivno Zakonu o sukobu interesa o čemu svjedoči i podatak da je jedan od članova Upravnog odbora Kantonalne bolnice Zenica bliži srodnik kantonalnog ministra finansija, a radi se o njegovoj supruzi , te je time prekršen član 9 spomenutog zakona.

Ovi podaci više nego očito potvrđuju stavove Stranke demokratske akcije da je na djelu strukturalno i vrijednosno razbijanje temelja na kojima postoji bosanskohercegovačko društvo.

 

Općinski odbor SDA Zenica