18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 20 Avgust 2012 02:55

Stop za mlijeko i krompir

Ukoliko želi od 1. januara naredne godine i dalje izvoziti hranu biljnog i životinjskog porijekla u zemlje EU, uključujući i Hrvatsku, BiH će morati promjeniti niz zakona. No, izgleda da to neće moći do kraja godine.  Pored suše koja će ove godine prepoloviti urod na svim kulturama u BiH, poljoprivrednici bi od naredne godine mogli imati još gubitaka, kada je riječ izvozu proizvoda u zemlje EU. No, ovoga puta nije kriva priroda već isključivo čovjek. Tačnije ljudi koji su prethodnih godina prolazili kroz Savjet ministara BiH ne poštujući upozorenja da se propisi moraju uskladiti sa onima iz EU, ukoliko se i dalje želi izvoziti na ovo tržište. Jedna od najvećih bh. mljekara, dubički “Mlijekoprodukt” suočiće se sa strahovitim gubicima ukoliko se propisi hitno ne usklade.



“Mislim da dovoljno govori podatak da Mlijekoprodukt izvozi preko 60 odsto svoje proizvodnje. Gro proizvoda izvozimo na tržište Hrvatske. I imamo jako veliki interes da se ispune ti uslovi i omogući i dalje izvoz”, kaže predstavnik ove firme, Nenad Vukić.


Veliki dio prihoda od agrara u BiH, koji čini 20 odsto društvenog proizvoda, ostvari se od izvoza, uglavnom u zemlje regiona. U poljoprivredi je direktno ili indirektno zaposlena petina radno sposobnog stanovništva pa je i razumljiv apel poljopriverednika da se nešto hitno učini.


“Ulaskom Hrvatske u EU nama ostaje 50 miliona litara mlijeka. To će smanjiti proizvodnju mlijeka i cijenu. Nekoliko hiljada domaćinstava će ostati bez prihoda. To znači novu sirotinju i novi socijalni udar”, upozorava predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Vladimir Usorac, ističući da bi BiH mogla da doživi sličan scenario kao Rumunija i Mađarska koje su uništile domaću proizvodnju.


Sve oči su uprte u Savjet ministara koji treba da usvoji određene akte na osnovu kojih se usklađuju propisi izvoza mesa i mlijeka ali i ostalih prehrambenih proizvoda iz BiH. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović očekuje u septembru usvajanje tih propisa, mada nije optimista: „Zaostatak se ne mjeri ni sedmicama ni mjesecima već godinama. Ovo društvo je spavalo 5-6 godina i biće veoma teško da se u narednim mjesecima neke stvari dostignu”.


Da je stanje zabrinjavajuće i odnos države prema agraru katastrofalan potvrđuje i analitičar Spoljnotrgovinske komore BiH Duljko Hasić, navodeći da su vlasti BiH propustile sve rokove pa će efekti ulaska Hrvatske u EU biti loši po BiH.


“Tome ide u prilog situacija u vezi sa krompirom gdje smo u naredne tri godine izgubili šansu na tržištu Hrvatske gdje nismo proveli odgovarajući monitoring na ključne bolesti. Da je to urađeno na vrijeme ne bismo došli u ovakvu situaciju. Vlasti BiH su zaista odgovorne i neko već jednom mora snositi odgovornost a ne samo pokazivati zabrinutost za ovakvu situaciju.”


U direkciji Evropske komisije za proširenje šokirani su nespremnošću s kojom BiH dočekuje ulazak Hrvatske u EU. Zbog toga, vremena je sve manje, poljoprivrednici najavljuju blokade graničnih prelaza a jedino rješenje za sada mogao bi biti sporazum sa Hrvatskom, koja će u tom slučaju morati konsultovati evropske partnere.


DW / Autor: Dragan Maksimović