19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 16 Avgust 2012 15:52

Sve više povreda u Mittalu

Uprava ArcelorMittal Zenica 28. maja dostavila je Sindikatu ove kompanije prijedlog Programa rješavanja viška zaposlenika u AMZ putem sporazumnog raskida radnog odnosa uz isplatu odgovarajuće otpremnine. Paket otpremnina, treći od kako je ArcelorMittal postao vlasnik kompanije, isti je kao i zadnji put, 2010. godine. Iako je ponuđeni prijedlog Programa Sindikat odbio već u junu, uprava je nastavila s realizacijom i prema posljednjim podacima kojim raspolaže Sindikat, na poziv za isplatu stimulativnih otpremnina prijavilo se oko 350 radnika, a proces prijavljivanja je u toku.

 

U međuvremenu rukovodstvo Sindikata za pomoć u pogledu poboljšanja uvjeta rada u situaciji smanjenog broja uposlenika, obratilo se i Vladi FBiH, kao suvlasniku AMZ.

 

„U posljednje vrijeme zabilježen je porast povreda na radu, a na žalost takav trend možemo očekivati i u narednom periodu jer će zbog odlaska radne snage većini radnika biti znatno proširen obim poslova“, izjavio je Zuhdija Kapetanović, predsjednik Sindikata ArcelorMittal Zenica.

 

Iz Sindiakta tvrde, kako sadašnji broj zaposlenika nije na tehnološkom minimumu za ovaj nivo proizvodnje što po njima generiše niz problema i kršenja prava uposlenike.