28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 13 Avgust 2012 23:06

Uspjeh Istok-orijenta u Turskoj

ASMF I HOR “ISTOK-ORIJENT” OSVAJAJU TURSKU! PREMIJER ERDOGAN ODUŠEVLJEN! Na koncertu u najljepšem dijelu Ankare bilo između 5 i 10 hiljada ljudi. Među prisutnima bio i R.T. Erdogan, premijer R Turske, te najbliži saradnici iz vlade ove zemlje. Nakon kratkog koncerta Erdogan prišao na fotografisanje sa učesnicima. Usljedio i desetominutni razgovor sa rukovodiocem ASMF-a Mehmedom Bajraktarevićem.


Ansambl Sultan Mehmed Fatih (ASMF) koji već 8 godina radi i putuje po svijetu, s ciljem predstavljanja tradicije muslimana u BiH, boravio je jedanaest puta u R Turskoj. Stotinu i četiri člana na čelu sa Mehmedom Bajraktarevićem i Munirom Mešanovićem, su održala 11 koncerata u 22 dana. Obišli su 17 gradova i prešli skoro 15 hiljada kilometara putujući od Bosfora do same granice sa Sirijom. Ovo je jedna od turneju u nizu ali druga ramazanska turneja koju ASMF održava u R Turskoj. Dva koncerta je prenosila turska nacionalna TV (TRT). Koncerti su u prosjeku za 5 ili 10 hiljada ljudi.


Vrhunac turneje je, zasigurno, nastup za Premijera Republike Turske, gospodina Recepa Tayipa Erdogana, tako je mali sastav ASMF-a je održao kratki koncert za Erdogana i njegovu delegaciju te 10 hiljada prisutnih koji su iftarili na otvorenom, u jednom od najljepših dijelova Ankare. Nakon koncerta, premijer Erdogan je ustao i prišao bini te se fotografisao sa učesnicima. Nakon toga je uslijedio i razgovor između Mehmeda Bajraktarevića i premijera R Turske. Erdogan je rekao kako voli našu zemlju, te kako voli ono što ASMF radi. Obećao je da će za Bajram biti u Sarajevu.


Sutradan, svi turski dnevnici, portali i printana izdanja su bila preplavljena naslovima o ASMF-u i nastupima po Turskoj.


Napominjemo da je ASMF već jedanaest puta bio u Turskoj, na desetine puta u Evropi, Egiptu, Americi, Kanadi… Broji blizu stotinu pedeset članova. Najznačajniji koncert u karijeri ASMF je održan prošle godine u Crkvi Aya Irini u centru Istanbula. Na dvosatnom koncertu je prisustvovao Predsjednik R Turske sa svojom ženom, gospodin Abdulah Gul.
Velika ramazanska turneja Ansambla Sultan Mehmed Fatih, članova hora „Istok-Orijent“ iz Zenice i hora „Đulistan“ iz Novog Pazara završena je koncertom u Yalovi, nedaleko od Istanbula.


Piše: Kenan Musić (ASMF)
Foto: ASMF

 

turfatih2