29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 12 Avgust 2012 15:09

Vaspitač KPZ: Dopusti za novac

Vaspitača u Kazneno – popravnom zavodu Zenica Seada S. Federalna Uprava policije prijavila je Tužilaštvu Zeničko – dobojskog kantona zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, nakon što je od nekoliko osuđenika uzimao novac novac da bi im «sredio» izlaske u grad, dopuste i davao pozitivno mišljenje o njihovom ponašanju, što je zakonski preduvjet za privremeni izlazak iz zeničkog zatvora.

 

Predmet Izvještaja, na osnovu kojeg je Tužilaštvo pokrenulo istragu je osam iskaza osuđenika, od kojih neki precizno opisali mjesto, vrijeme, uvjete i novac za «sređivanje» povlastica. Također, nezvanično saznajemo da je u jednom slučaju «pokajnik» iz KPZ-a osuđenik dao čak i uputu gdje će se naći sa osumnjičenim, ali zbog hronično loše koordinacije policijskih organa u državi «čeka» je propala. Otkako je na čelu KPZ-a direktor Nihad Spahić značajno je uvećan broj prijava protiv stražara i osuđenika iz domena nezakonitih kontakata i odnosa, pa se tako, navode naši izvori, u ovoj ustanovi otkrije i spriječi ulazak više droge nego u nekoliko većih bh. gradova zajedno. Zatražili smo njegov komentar o ovom slučaju, kao i da nam potvrdi ili opovrgne nezvanična saznanja da, i pored istrage, Sead S. I dalje radi u KPZ-u.

 

- Komentar o samom Izvještaju i djelu ne mogu davati do kraja istrage i procesa koji je pokrenut. Što se tiče samog radnog angažmana, u pravu ste da ta osoba i dalje radi. Ja sam, u skladu sa Zakonom o državnoj službi uputio pismeni upit Tužilaštvu ZDK i federalnom Ministarstvu pravde, te Agenciji za državnu službu, da se očituju o tome šta je konkretan datum i čin kada, prema članu 59. Zakona o državnoj službi državni službenik treba biti suspendovan, odnosno uklonjen sa tog radnog mjesta, kazao nam je Spahić.

Naime, Zakon predviđa da se uposlenik uklanja nakon što se pokrene krivični postupak, on bude pritvoren ili se sumnjiči da je počinio djelo za koje je predviđa kazna veća od pet godina.

 

- Sporan je termin «početak krivičnog procesa». Po nekim tumačenjima to je potvrđivanje, po nekim podizanje optužnice, a neki smatraju da je to samo pokretanje istrage. U svakom slučaju ja sam zatražio od Tužilaštva odgovor da li će «ostanak osumnjičenog na radnom mjestu eventualno utjecati na tok istrage», što može biti dovoljan razlog za suspenziju, ali do danas (jučer) nisam dobio odgovor u Tužilaštvu, kazao nam je Spahić. U Tužilaštvu ZDK samo nam je nezvanično potvrđeno da je slučaj zaprimjen i u istrazi, ali nismo zbog toga jer je «predmetni tužilac na odmoru» mogli dobiti pojašnjenje da li će od Uprave KPZ-a biti zatražena suspenzija do okončanja istrage».

 

U KPZ Zenica je održana «medijacija», zakonska obaveza prije nego Uprava uposlenika preda Disciplinskoj komisiji Agencije za državnu službu Federacije. Meidjacijom je moguće da osumnjičeni prizna djelo, a da mu se odredi kazna, od otkaza do novčane kazne. Također, u disciplinskom postupku pred Agencijom, kazne su od novčane, do otkaza. Međutim, samo priznanje u tom postupku uslovilo bi drukčiji krivični postupak. 

 

Iako Spahić nije želio komentarisati, Uprava KPZ prema našim saznanjima postupa vrlo oprezno kad je u pitanju suspenzija osumnjičenog vaspitača. Naime, prije nekoliko godina suspendovan je i odstranjen jedan njihov visokopozicionirani službenik. Iako osuđen, nakon višegodišnje pravne borbe presuda je ukinuta, a on vraćen na posao. Federacija je tada, u ime KPZ-a morala da mu isplati desetine hiljada KM jer je «prerano suspendovan».