28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 27 Juli 2012 05:45

Brana za bh.proizvode u EU

Šef Sektora operacija u Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini dr. Johann Hesse i direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba, sastali su se  u Sarajevu da bi razgovarali o pitanjima u vezi s izvozom robe životinjskog porijekla iz BiH na tržište EU.

- Bosna i Hercegovina ne može da izvozi perad i meso peradi, te ostalu robu životinjskog porijekla u Evropsku uniju, jer standardi EU još nisu implementirani. Ukoliko vlasti ne budu brzo djelovale, izvoz tih proizvoda će znatno pasti sljedeće godine, kad se Hrvatska pridruži Uniji pa će to važno tržište također biti izgubljeno za BiH, izjavio je Hesse.

Na posljednjem pododboru za poljoprivredu između BiH i EU, u martu 2012. godine, i Privremenom odboru 4. jula, Evropska unija je u proteklih nekoliko godina navodila hitnost usklađivanja zvaničnog sistema kontrole u BiH i osavremenjivanja proizvodnje hrane da bi BiH mogla da nastavi izvoz u Hrvatsku i nakon njenog članstva u EU.

Pružanjem značajne finansijske i tehničke pomoći, Unija aktivno podržava vlasti BiH u ispunjavanju veterinarskih i fitosanitarnih zahtjeva EU i zahtjeva u pogledu sigurnosti hrane.

Misija eksperata, koju je u martu finansirala EU, dostavila je BiH jasan spisak preporuka, koje još nisu provedene. EU je spremna da nastavi pružati podršku.

- Bh. izvoznici su u opasnosti jer Agencija za sigurnost hrane i Veterinarska kancelarija BiH do sada nisu uspostavile zvanični sistem kontrole hrane u skladu s pravilima EU, naglasio je Hesse podsjećajući da će posljedica toga biti nemogućnost izvoza robe životinjskog porijekla u Hrvatsku.

Između ostalog, to obuhvata perad i jaja, mliječne proizvode, proizvode od mesa, med itd, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, mljekare su najveći izvoznici u poljoprivrednom sektoru BiH. Oko 50 posto njihovog izvoza (40 miliona litara mlijeka godišnje) odlazi u Hrvatsku.