29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 16 Juli 2012 14:59

Aktivnosti premijera Plevljaka

Premijer ZDK Fikret Plevljak tokom vikenda i danas je imao niz značajnih aktivnosti, o kojima nas je, u zasebnim informacijama, obavjestila Press služba ZDK. Razgovarao je sa vlasnikom firme “Saraj milk” Maglaj, boravio na otvaranju Visočkog ljeta i otvaranju džamije u Šarenim hanovima kod Visokog, primio delegaciju iz Turske, te uputio pismenu čestitku paraplegičarima ZDK na njihovom uspjehu u Sarajevu, te Visočaku harunu Hindiji za uspjeh na Matematičkoj olimpijadi.  Pročitajte informacije o ovim događajima. 


Ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju sa mogućnošću investiranja stranog kapitala, bila se tema susreta premijera Plevljaka i vlasnika maglajske mljekare Senada Fejzića. Vlada ZDK je opredjeljenja da treba maksimalno podržati domaću proizvodnju, naročito kada je riječ o prehrambenim proizvodima, kao što je bosansko mlijeko. Maglajska mljekara, koja distribuira proizvode u Zeničko- dobojskom kantonu, Kantonu Sarajevo, Srednjebosanskom kantonu i Tuzlanskom kantonu, te dijelu RS- a, posjeduje predispozicije da ostvari poslovne kontakte sa stranim investitorima, koji su već kontaktirali Vladu ZDK.  Inače, „Saraj Milk" sarađuje sa preko 500 kupaca od veleprodajnih centara do samostalnih trgovačkih radnji. Dnevna prerada mlijeka iznosi oko 10 000 litara, a mogući kapacitet je 30 000 litara mlijeka. Maglajska mljekara upošljava 35 radnika, a proizvodni asortiman obuhvata 24 proizvoda.

 

Pres služba ZDK

 

Premijer Plevljak sa ministrom Džemilom Ugarkom na mevludu u povodu otvorenja džamije u Šarenim Hanovima - Džamija u Šarenim Hanovima, u moštranskom dijelu visočke općine, svečano je otvorena u nedjelju u prisustvu hiljade vjernika i gostiju. Na mevludu, proučenom od akšama do jacije, uoči svečanog otvorenja, premijera Fikreta Plevljaka je ugostio Džemil Ugarak, predsjednik Medžlisa IZ Visoko i aktuelni ministar za privredu ZDK. Obilazeći islamski centar, Ugarak je upoznao premijera Plevljaka o namjeni centra koji služi, ne samo za obavljanje vjerskih dužnosti, nego i za pružanje adekvatnih sadržaja omladini, gdje će provoditi svoje slobodno vrijeme. U sklopu islamskog centra u Šarenim Hanovima nalaze se prostorije tekvando kluba „Visoko“, kursa stranih jezika, internet kluba, budućeg vrtića i biblioteke. 

- U izgradnju islamskog centra uložili smo mnogo truda, jer smo imali nijet da zaista izgradnimo nešto dobro, nešto što će služiti svim stanovnicima ovog kraja. Džamija će služiti vjernicima, a popratni sadržaji trebaju zadovoljiti potrebe omladine. Imamo već nekoliko edukativnih sadržaja koji su dobro prihvaćeni, mladost se ovdje okuplja, ali nećemo na tome stati. Svi ovi objekti mogu izdržavati sebe, što je još jedan doprinos da se islamski centar samofinansira. Projekat je mnogo koštao, preko 1,5 miliona KM, i želim da se zahvalim svima koji su na bilo koji način doprinijeli da sve ovo danas ovako izgleda, kazao je Džemil Ugarak, predsjednik Organizacionog odbora o izgradnji islamskog centra u Šarenim Hanovima.

 

Pres služba ZDK

 

Premijer Plevljak i ministar Trifunović na otvorenju „Visočkog ljeta“ - Premijer Fikret Plevljak i općinski načelnik Visokog Munib Alibegović otvorili su ovogodišnje Dane kulture i sporta u okviru manifestacije „Visočko ljeto“. U prisustvu velikog broja Visočana i gostiju upriličen je prigodan kulturno- muzički program na ljetnoj pozornici, u ulici Alije Izetbegovića, čime su počeli petodnevni dani kulture i sporta. Načelnik Alibegović, već drugu godinu zaredom, poziva premijera Plevljaka da zajedno otvore manifestaciju, kako je istakao, i na taj način izražavajući dobrodošlicu prvom čovjeku Zeničko- dobojskog kantona.  Pored učešća članova KUD Visoko, plesne grupe iz Sarajeva, na ljetnoj pozornici nastupio je Armin Muzaferija i Elvira Rahić. Ovogodišnja visočka manifestacija, sa tradicijom dugom preko 120 godina, održava se u izmijenjenom terminu usljed dolazećeg mjeseca Ramazana. Tako su u periodu od 2. do 8. jula održani Dani trgovine, a Dani kulture i sporta će trajati do 18. jula.

 

Pres služba ZDK

 

Premijer Plevljak ugostio počasnog konzula BiH u Turskoj - Počasni konzul BiH u Turskoj Kemal Bajsak, u pratnji zamjenika načelnika izmirske općine Karšijak Tajfuna Varlija i predsjednika Federacije kulturnog udruženja Bošnjaka u Turskoj Džemala Šenela posjetio je sjedište ZDK, gdje se susreo sa premijerom Fikretom Plevljakom.  Uz iskrene riječi dobrodošlice, premijer Plevljak je izrazio poštovanje prema Turskoj i njenom narodu za sve što su, dosada, učinili za BiH.

- Bili bismo sretni kada bismo pronašli formule za ekonomski razvoj po primjeru Turske. Mi smo spremni dati sve pogodnosti za ulaganje turskih privrednika na području Zeničko- dobojskog kantona. Ono što je Turska uradila u proteklih deset godina na ekonomskom polju je za primjer.
Počasni konzul Kemal Bajsak je kazao da voli Bosnu, što i nije iznenađujuće obzirom na bosansko porijeklo. Dokaz da Turska misli na Bosnu i njen narod jeste i podizanje spomenika u čast Bosne i njenog prvog predsjednika. Posljednji znak ljubavi turskog naroda prema bosanskom narodu jeste i podizanje šume, tačnije, sadnja 8732 stabla, u znak poštovanja prema žrtvama srebreničkog genocida.
- Volim Bosnu, dolazim ovde, bio sam ponovo 11. jula na dženazi u Srebrenici. Imamo mnogo gradova Bosne i Hercegovine koji su se pobratimili sa turskim gradovima. Nekoliko puta sam ovdje u posjeti, sada želim uputiti poziv i vama da dođete u Izmir, kazao je počasni konzul Bajsak.
Premijer Plevljak je predložio da se iduće godine u Zenici organizira skup predstavnika gradova pobratima, uključujući i gradove Sandžaka, a pod nazivom „Tursko- balkansko prijateljstvo“.

 

Pres služba ZDK

 

 

Poštovani,

izražavam vam duboko poštovanje i iskreno čestitam na ostvarenim rezultatima na 4. Otvorenom prvenstvu sa međunarodnim učešćem i 9. Sportskim igrama paraplegičara i oboljelih od dječije paralize održanom, prošle sedmice, na stadionu „Asim Ferhatović“ u Sarajevu.
Među velikim brojem ekipa, ne samo iz Bosne i Hercegovine, nego i zemalja regiona, vi ste dostojanstveno predstavili Zeničko- dobojski kanton. Naročito vam želim izraziti poštovanje jer ste pobijedili u muškoj atletici, ukupno, i šahovskom turniru učestvujući svojim srcem i bez dodatnih priprema.
Drago mi je što su ekipu Zeničko –dobojskog kantona sačinjavali, pored Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica i po dva takmičara iz Zavidovića i Doboj Juga, jer nas samo zajedništvo u jedinstvenim ciljevima može voditi naprijed u svjetliju budućnost.

 

Srdačno, premijer ZDK Fikret Plevljak i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK Mirko Trifunović. 

 

Harune,

čestitam ti na izvrsnom uspjehu osvajanju srebrene medalje na 53. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi (IMO 2012), održanoj od 8. do 16. jula u Mar del Plati, u Argentini.  U konkurenciji 548 takmičara iz 100 zemalja biti drugi na svijetu, to mogu ostvariti samo rijetki mladi ljudi, koji posjeduju znanje, ali i volju da u kontinuitetu nadopunjuju i usavršavaju to znanje.Javnost te upoznala kao mladog matematičara koji je za veoma kratko vrijeme ostvario vrhunske rezultate, kao što je osvajanje zlatne medalje na Balkanskoj olimpijadi i sada srebrene medalje na Međunarodnoj olimpijadi iz matematike.Vjerujem da će ti dar za matematiku pojednostaviti put ka ostvarenju životnih ciljeva. Želim ti mnogo sreće u daljnjem školovanju i novim životnim izazovima.

Srdačno

MINISTAR                  PREMIJER

Mirko Trifunović mr. sci. Fikret Plevljak