29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 20 Juni 2012 13:21

SDP o SDA zapošljavanju

Već zvuči kao floskula da se SDA bori za jačanje države, a drugi, kao SDP BiH, za jačanje entiteta i tome slično. To je toliko naivno i prozirno, da, naprosto, ne priliči jednoj stranci koja je preko dvije decenije na vlasti i koja sebe smatra državotvornom. Kakvu je državu gradila i izgradila za vrijeme svoje duge vladavine, vidi svaki građanin ove zemlje. I sada, nakon toliko vremena SDA bi da i dalje gradi nešto što nije učinila za više od dvije decenije svoje vladavine.

 

U suštini, pod plaštom odbrane države, SDA želi sačuvati svoje stečene interese, interese svojih tajkuna, koji su to postali sumnjivim privatizacijama i nezakonitim radom, interese mnogih pojedinaca, SDA-ovih kadrova pozicioniranih na dobro plaćena mjesta u javnim preduzećima i ustanovama, u mnogobrojnim agencijama, direkcijama, organima državne uprave i na drugim mjestima. Čitave porodice, već i pripadnici treće generacije SDA-ovih kadrova zauzimaju dobro plaćene pozicije. To čuva SDA i boji se da ne izgubi, a ne državu Bosnui Hercegovinu.

 

Kako to funkcioniše dugi niz godina, primjer je Općina Zenica. Sve funkcije u dobrostojećim javnim preduzećima, ustanovama, općinskoj i kantonalnoj administraciji, od postanka države, zauzimaju kadrovi SDA-ovih pojedinaca i porodica. Sve veće poslove koji se finansiraju iz budžeta, dobivaju preduzeća čiji su vlasnici kadrovi SDA.

 

Ovi kadrovi i ova preduzeća znaju kako se odužuje partiji koja ih je na to mjesto postavila ili im dala poslove, poslovne prostore, zemljišta za gradnju i slično. Gubitak ovih privilegija i pozicija izaziva paničan strah u SDA-u i kod njihovih kadrova. Strah od gubitka lokalnih izbora, koji bi doveo do nestajanja stečenih privilegija, potiče SDA i njene kadrove da nesuvislo tvrde kako se oni, tobože, bore za spas države od nekog imaginarnog, a bjelodano se zna, da se bore za očuvanje stečenih pozicija i svog, na sumnjiv način, stečenog bogatstva.

 

Ako misle da to narod ne zna, varaju se. Narod to zna.

 

OO SDP BiH Zenica
Odjel za kontakte sa javnošću