28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 30 Maj 2012 15:20

Pronađeno pet pušaka

Operativnim radom na terenu te prema podacima dobijenim od Državne agencije za istrage i zaštitu ( SIPA), Tima krimolovci, došlo se do operativnih saznanja da lica Č.S. i H.N. iz Zenice, nelegalno posjeduju vatreno oružje sa kojim vrše krivolov na području naseljenog mjesta Gladovići, općina Zenica. Takođe, prema informacijama dostavljenim od strane Tima krimolovci, vršene su operativne provjere u vezi saznanja da lice N.I., u kućama koje koristi u ulicama Pojske i Konjevići, općina Zenica, posjeduje dvije automatske puške i jedan pištolj.

 

U cilju provjere tačnosti raspoloživih saznanja i informacija te dokumentovanja krivičnih djela, uz saglasnost nadležnog tužioca, od strane policijskih službenika Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I u Zenici, je dostavljen zahtjev sudiji za prethodni postupak Općinskog suda u Zenici za izdavanje naredbe za pretres kuća, pratećih objekata, podrumskih prostorija i putničkih vozila, koja su u vlasništvu i koja koriste navedena lica.

U tom kontekstu, u proteklih nekoliko dana, a u skladu sa naredbama Općinskog suda u Zenici, od strane službenika Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I, službenika Jedinice policije za podršku MUP-a Zeničko-dobojskog kantona i Policijske stanice Nemila, izvršeni su pretresi kuće i pratećih objekata, koje koristi lice Č.S., a koje se nalaze u naseljenom mjestu Gladovići, kojom prilikom je pronađena puška M-48, puška M-56, tzv."Šmajser", sa jednim metalnim okvirom u kojem su se nalazila 2 puščana metka kalibra 7,62, te jedan metalni okvir za automatsku pušku u kojem se nalazilo 30 komada puščanih metaka kalibra 7,62 mm.

 

Izvršenim pretresom porodične kuće i drugih objekata vlasništvo lica H.N., a koje se takođe nalaze u naseljenom mjestu Gladovići, pronađeni su i privremeno oduzeti slijedeći predmeti: jedna automatska puška sa drvenim kundakom, jedna puška M-48, 5 komada puščanih metaka za lovačku pušku kalibra 12/12 mm, 3 metalna okvira za automatsku pušku, 514 komada puščanih metaka kalibra 7,62 mm, te 23 komada manevarskih metaka kalibra 7,62 mm.

 

Izvršenim pretresom kuća koje legalno koristi lice N.I., a koje se nalaze u ulici Pojske i ulici Konjevići, pronađeni su i privremeno oduzeti slijedeći predmeti: jedna poluautomatska sa 10 komada puščanih metaka u okviru kalibra 7,62 mm, 20 komada puščanih metaka kalibra 7,9 mm, 2 ručne bombe M93 i F1 sa upaljačem, 5 komada metaka od protivavionskog topa, 6 komada puščanih metaka kalibra 8,57 i 7,9 mm, te jedan bajonet za pušku M-48.

 

Pronađeno oružje i municija su privremeno oduzeti, dok su lica N.I., Č.S. i H.N. lišena slobode, te privedena u službene prostorije Policijske uprave I u Zenici, gdje im je određena mjera zadržavanja, nakon čega je nad istim zavedena kriminalistička obrada.

Nakon završene kriminalističke obrade, prikupljenih dokaza i obavještenja, Kantonalnom tužilaštvu Zenica će biti dostavljen službeni Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršilaca protiv lica N.I., rođenog 1980. godine iz Zenice, lica Č.S., rođenog 1974. godine iz Zenice i lica H.N., rođenog 1984. godine iz Zenice, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo „ Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija“ iz člana 371. stav 1. KZ FBiH.

URED POLICIJSKOG KOMESARA

 

Pritvoreni su, saznajemo : Ibrahim Novalić , Nesib Hasanspahić i Senaid Čelik.