20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 28 Maj 2012 21:48

Presuda zbog ugriza psa lutalice

Općina Zenica je propustila da, prema važećem zakonu, prikuplja pse lutalice u Azil i spriječi mogućnost da napadnu njene građane, te se obavezuje da plati na ime pretrpljenog straha Zeničanki Paši Jaganjac 4.200 KM, sažetak je presude koju je po tužbi oštećene donio sudija Općinskog suda u Zenici Adnan Baručija. 

Iz više izvora potvrđeno nam je da je ovo prva sudska presuda kojom je vlast kažnjena zbog nerada u oblasti regulisanja kretanja i ponašanja pasa lutalica u državi. Sve izraženiji problem pravno je regulisan Zakonom o dobrobiti životinja, a svi rokovi za njegovu primjenu su prošli. Općinu je sudija presudom obavezao da plati i sudske troškove (1.134, 52 KM), te kamate koje teku sve do pravosnažnosti presude. U ime Općine, Općinski pravobranilac je ekspresno uputio žalbu Kantonalnom sudu Zenica. Napad se dogodio 27. aprila prošle godine oko sedam ujutro između zgrade «Kineski zid» i potočke džamije u Zenici, od strane psa koji je, prema žrtvi, imao «žutu markicu na uhu», što znači da je prethodno sterilisan i vakcinisan uokviru akcije koju provode udruženje «Šapa» i Općina Zenica.

 

Iako se Općina pokušala «vaditi» da Zakonom nije jedina nadležna, sud je utvrdio da je njenim važećim odlukama upravo ona komunalna zajednica koja brine o komunalnom redu, pa i zbrinjavanju pasa lutalica.

Sud je angažovao ljekare više oblasti, pa je osim fizičkih ozljeda utvrđeno da pomenuta Zeničanka već mjesecima nakon napada ne smije sama izaći iz stana, te da ima veliki strah, čak i kad ima pratnju.

 

Očekuje se da će, nakon žalbe Pravobranilaštva, Kantonalni sud Zenica u narednim sedmicama, a prije godišnjih odmora, donijeti konačnu, pravosnažnu presudu i «zadnju riječ». Prema podacima novoformiranog udruženja «Stop ugrizu» koje pokušava da u Zenici zaštiti ljude od pasa,  zabilježeno je više od 600 ugriza, ali značajan dio nije medicinski zadokumentovan u Zavodu za javno zdravstvo, nakon pružanja pomoći u Ambulanti. U ovu cifru nerijetko se i ne uračunaju oni koji su zadobili ogrebotine, lomove ili udare bježeći od napada pasa lutalica. 

 

ugriz-sud1