27 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 17 Decembar 2013 23:20

DF ZDK o zagađenju

Povodom alarmantnog stanja zbog prekomjerne zagađenosti zraka na području Zeničko-dobojskog kantona i mišljenja relevantnih stručnjaka iz oblasti ekologije, Kantonalni odbor Demokratske fronte poziva sve nosioce izvršne i zakonodavne vlasti na nivou ugroženih općina i kantona, da u okviru svojih nadležnosti i odgovornosti prema građanima pokrenu aktivnosti zaštite naše najugroženije kategorije stanovništva. S tim u vezi zahtijevamo da se HITNO i NEODLOŽNO osigura svakodnevni besplatni gradski prijevoz do najbližih izletišta, na kojim će biti obezbijeđeni besplatni  topli napitci i suhi obroci, a sve sa ciljem što dužeg i što kvalitetnijeg boravka izvan zagađenih gradskih sredina.

 

Posebno naglašavamo potrebu da se ove aktivnosti intenziviraju u periodu zimskog raspusta, te da se sredstva za te namjene, osiguraju iz općinskih i kantonalnog budžeta, kao i prihoda iz turističke zajednice ZDK, civilne zaštite i samih zagađivača poput kompanija ArcelorMittal, Termoelektrana Kakanj, Cementara Kakanj, Prevent Visoko, Natron-Hayat u Maglaju, kao i svih drugih kompanija koje se u javnosti predstavljaju kao društveno odgovorne i ekološki osvještene. Uzimajući u obzir da je u pitanju zajedničko pravo na zdraviju i bolju budućnost  pozivamo i prevozničke kompanije da se aktivno uključe u realizaciju navedene aktivnosti, kroz obezbijeđenje prevozničkih kapaciteta.

Jasno je da odgovorni nosioci javnih funkcija na svim nivoima vlasti ne razmišljaju u ovom pravcu, pravdajući se recesijskim okolnostima, dok se istovremeno prave budžetski planovi kojima će se namaknuti sredstva za predstojeće izborne kampanje njihovih političkih stranaka.

Kantonalni odbor Demokratske fronte ZDK organizirat će potpisivanje građanske peticije za provođenje navedenih aktivnosti u svim ugroženim općinama Zeničko-dobojskog kantona. Stoga pozivamo sve naše sugrađane, kao i ekološke asocijacije, da pruže neposrednu podršku u okviru svojih mogućnosti.

S obzirom da Demokratska fronta BiH smatra da je ovaj humani projekat u zajedničkom interesu svih naših građana, pozivamo sve političke stranke da nam se pridruže i tako pokažu da u našoj društvenoj zajednici postoji zajednička vrijednost i zajednički interes kad je riječ o zdravlju naših građana. 

 

Pokrenimo se – mi to možemo!

Predsjednica Kantonalnog odbora DF ZDK

 

Alma Kratina