26 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 24 Oktobar 2011 10:23

Osuđen vještak zbog iskaza Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

Sudski vještak Nihad Halilović iz Zenice osuđen je nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Zenici na pet mjeseci zatvora zbog krivičnog djela davanja lažnog iskaza.

Sudija ovoga suda Sabrija Agić osudio je Halilovića (53) na zatvorsku kaznu i plaćanje sudskih troškova nakon što je utvrdio da je kao sudski vještak za promet i komunikacije u predmetu ovog suda dao lažni iskaz o uzrocima prometne nezgode koja se dogodila 2. septembra 2003. godine na lokalitetu Komara (Donji Vakuf).

 

U ovoj nesreći učestvovali su kamion kojim je upravljao Aladin Kamber iz Zenice i "passat" s vozačem iz Viteza, a Halilović je, iako je znao da je pravosnažnom presudom Općinskog suda Bugojno presuđena krivična odgovornost vozača kamiona Kambera, u postupku koji se po drugom osnovu vodio u Zenici svjedočio potpuno suprotno dokazima s mjesta nesreće i pravosnažnoj presudi, a u korist svog sugrađanina.

Kako smo saznali u pravosudnim institucijama ZDK, presuda sudije Agića vještaku najvjerovatnije je prva u BiH, jer se uglavnom smatralo da su svjedoci, a pogotovo vještaci, zaštićeni od kazni za svoje paušalne i ponekad svjesno netačne izjave i nalaze.

Čitano 4635 puta