24 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 13 Decembar 2014 16:52

Bila bi i korida, ali...

Zeničani su danas, kako su i navikli, na društvenim mrežama iskazivali nezadovoljstvo zbog postavljanja "luna parka" usred grada, na travnatu površinu na trgu Alije Izetbegovića, ispred "Kineskog zida". 

 

Iako nije vrijeme za ironiju i sarkazam, ne možemo ne primjetiti da nakon "parenja magaraca" i luna parka sa "vrtuljkom" (ringišpilom) jedino može da nas iznenadi korida. Doduše, vjerovatno bi takva ideja naišla na problem kod ljubitelja životinja, čiji ljubimci ionako vladaju centrom grada. 

 

Da se razumijemo, nema niko ništa protiv zabave, pa i ovakve. Ima što se to čini na zelenoj površini, sa neurednim vozilima, zahrđalim uređajima... Pri prvoj kiši (ili snijegu) nastaće haos. Prije nekoliko sedmica Gradski oci odbili su, makar i moralno, pomoći organizaciju FAN zone za podršku NAŠOJ reprezentaciji. Kad treba ubaciti koju marku u budžet, sve može. Pa i cirkus. pardon, luna park. 

 

Prije desetak dana, Zenicablog je jedini objavio kako u Prijedlogu taksi za javne površine Gradsko vijeće predvidjelo da taksa za "luna park, cirkus, igraone, autiće i sl." bude na istom mjestu DVOSTRUKO NIŽA od takse za održavanje humanitarnog koncerta, pozorišne predstave ili besplatnog koncerta na otvorenom. O cijenama zimskih ili ljetnih bašta da ne pričamo, tim prije što se plaća po m2, a ne "po stolu". 

 

Tada nikome nije smetalo, a čuli su se komentari "ma ko šiša ugostitelje, imaju novca nek plate za bašte". Dakle, ko ćuti jučer, plače danas, kaže narodna. Sreća pa su neki koji razmišljaju svojom glavom zaustavili (za sada) usvajanje takve odluke. Posljedice pogubnosti "razreza taksi" nećete vidjeti sutra, nego ih vidite već danas. 

 

Foto: Denis S.

 

lunap-ai2