18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 13 Decembar 2012 05:59

Iz Fonda za okoliš 18,8 miliona

U hotelu “Zenica” upriličeno je potpisivanje odabranih projekata zaštite okoliša po javnom konkursu za 2012. godinu koji će se sufinansirati sredstvima Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH. Potpisivanju ugovora su prisustvovali federalni premijer Nermin Nikšić, premijer ZDK Fikret Plevljak, ministrica okoliša i turizma FBiH Branka Đurić, direktor Fonda Safet Harbinja, te načelnici Općina, direktori javnih komunalnih preduzeća i drugih privrednih subjekata.

 

 Programom rada i Finansijskim planom za 2012. u svrhu sufinansiranja projekata i programa iz područja zaštite okoliša namjenskim sredstvima prikupljenim od općih i posebnih vodnih naknada i naknada za okoliš koje se plaćaju pri registraciji motornih vozila, Fond za zaštitu okoliša FBiH je na osnovu rezultata drugog provedenog konkursa za dodjelu finansijskih sredstava u tekućoj godini osigurao podršku za implementaciju 104 projekta iz oblasti zaštite okoliša na terotoriji FBiH u iznosu 18 832 000 KM.

 

Riječ je o sufinansiranju programa, projekata i sličnih aktivnosti u oblasti zaštite voda koji su od značaja za FBiH, a obuhvataju projekte kanalizacionih sistema i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda urbanih područja- općinski/ gradski centri, odnosno, regionalni sistemi za što je odabrano 18 projekata vrijednosti 8 325 000 KM. U oblasti zaštite voda koji se odnosi na zaštitu izvorišta- vodozaštitne zone, održivo upravljanje otpadnim vodama, podsticanje održivog korištenja voda, monitoring kvalitete vode i slične aktivnosti odabrana su 62 projekta vrijednosti 7 734 000 KM. U domenu smanjenja emisija štetnih plinova od saobraćaja odabrana su tri projekta vrijednosti 250 000 KM.

 

Pres služba ZDK

 

link za download kompletne odluke sa spiskom svih dodjeljenih sredstava- pdf dokument (save as)