28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 30 Septembar 2014 21:26

Dom na Liscu: jučer,danas,sutra

Da bi se nešto zapamtilo treba se i napisati. A kako treba pisati potrebno je i zabilježiti fotografijom tako da ta djela ostanu vječita uspomena. Tako su mnoge generacije zeničkih planinara, ljubitelja prirode prilikom obilaska planine Lisac i posjete planinarskom domu dosta toga uspjeli zapisati i fotografisati da je društvena arhiva puna fotoalbuma koji govore o prošlosti rada društva i postojanju društvenog planinarskog doma na Liscu.


U arhivi društva postoje fotografije od samog kopanja temelja za pl.dom, te otvaranje doma 1963 godine, i dalja dogradnja prostorija u domu. Da je ljubav prema društvu i pl.domu Lisac prebogata dokazuju mnogi članovi društva koji su čuvali fotgrafije te ih iznose u javnost i zajedno sa nama dijele u društvenim mrežama. Ali jedne fotografije koje je načinio Mario Opačak sin Nokole, će ostati vječito za pamčenje. 01.10.2014 godina će ostati vječita uspomena. Kada je na taj datum usljed požara izgorio planinarski dom na Liscu. Taj datum će zasigurno ostati mnogim planinarima kao težak bol kojeg se ne rado sjećaju, jer samo istinski ljubitelji prirode su znali šta je značio taj objekat za njih.


Članovi društva nisu klonuli nastaloj situaciji Tadašnji predsjednik društva Nikola Opačak i rukovodstvo društva zajedno sa članovima nisu klonuli duhom. Zajedno su dali obečanje da će izgraditi dom kakav je i bio. Zahvaljujuči mnogim donatorima, planinarima i prijateljima društva koji su imali povjerenje i dali svoj prilog za izgradnju doma. Članovi društva su nesebično radili, ne žaleći truda punih pet godina, fazu po fazu da bi završili izgradnju doma.


Da bi velikim prisustvom planinara iz skoro svih krajeva BiH, Osijeka, Našica, Belišća.. 2009. godine tadašnji domar r. Bahrudin Pojskić Bahro zvanično otvorio dom za posjetioce. Izgradnjom doma članovi društva su nastavili održavati tradicionalne društvene manifestacije. Dolaskom posjetilaca u dom ostaje bi zapanjujući, jer se znalo kakav je bio 2004. a u kakvom se sada stanju nalazi. Zahvaljujući bračnom paru r. Bahrudinu i Muneveri osobama koji su proveli punih 10 godina u domu kao domaćini, gdje su svakog posjetioca srdačno dočekivali sa riječima gostoprimstva i toplim planinskim čajem dom je imao toplinu domaće atmosfere.


Članovi društva sa predsjednikom Suadom Sućetom, Hadžiselimović i sadašnji domar Dževad Fetić nastavljaju borbu sa nostalgijom prošlih vremena. Te nastoje da nastave održavanje doma, tradicionalnih druženja i gostoprimstva koje je dom imao.


Stoga pozivamo sve ljubitelje prirode i planinare da obiđi planinu Lisac i posjete planinarski dom na Liscu. Gdje će zasigurno osjetiti čar prirode i toplinu jednog planinarskog objekta kojem se može doći prevozom od Zenice do mjesta; Gradišće-Bukovica, Stranjani-Vrselje, Ovnak-Čukle-Pašinac, Orahovica, Jastrabac-Pašinac, te uživanjem u prirodnim ljepotama planine Lisac propisno obilježenim planinarskim oznakama stazama koje daju držaž samo istinskim ljubiteljima priode i planinarima koji žele mir u prirodi.


Kapo Bernadin


pdlis002