20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 29 Juli 2014 00:13

Pismo građanina premijeru

Poštovani premijeru i vlado ZDK.(namjerno pišem malim slovom) -  Nisam bio nešto raspoložen za pisanje na ovom lijepom mubarek Bajramu ali nisam mogao „otrpiti“ kad sam vidio prihode u ZE DO kantonu, a koje je na svjetlo dana objavio jedan dnevni list.

 

Premijeru ZDK-a da vama ne bude teško ja sam za vas sabrao primanja ovi 51 uposlenika koliko sam imao na uvid. Primanja ovih 51 građana je ukupno 2.734.967 KM (nisam sabirao feninge i zato mi oprostite). Ako se uzme da na primanja ide i oko 70 % doprinosa onda ta cifra iznosi 4.649.443,9 KM.

 

Da ne bi bilo zabune izračunao sam i da ovih 51 građana u prosjeku zarade 4.468,9 KM mjesečno. (što bi rekli u Luksemburgu „I nije nešto“). Nije mi bilo „mrsko“ zaviriti u prošlogodišnji budžet ZE DO kantona pa vidjeh da je isti iznosio  272.330.990 KM. Kako imam nešto škole i od matematike izračunah vam da je samo ovih 51 građanim iz budžeta ZE DO uzeo 1,7 % od ukupnog budžeta. 

 

Nećete se moći opravdati kako od tih 51 građana nema uposlenika Vlade, na čijem ste čelu jer ima i takvih pod redni brojem 14 i 45 ( što i nije neko opravdanje) nego što bi naš narod rekao „ne držanje vode“ nad budžetom tj. nemanja kontrole ko i koliko uzima iz istog.  

 

Da ne bude da samo kritikujem imam i prijedlog tj. dva. Ili predefinišite pojam socijaldemokratije ili idući put kad posegnete za kreditom (da popunite „rupe“ koje prave i ovakvi) pozovite ovih 51 građanina i tražite od njih da Vladi ZE DO kantona daju kredit.

 

Moj premijeru ne vodi se tako Vlada da se traži gašenje svjetala po institucijama i smanjuje font na aktima kako bi se tobože uštedjelo. 

 

Ako se na takav način pripremate za sljedeće izbore neka vam je Bog na pomoći.

 

Zeničanin A. I.