20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 14 Februar 2014 21:38

Tražite odgovornost za kriminal

Bosna i Hercegovina ima tri konstitutivna naroda. Iako u našem "Ustavu" piše drugačije, ti narodi su voda, zrak i šume. Oni su tu bili i prije nas, ostaće poslije nas i važniji su od bilo koje nacije, politike ili religije. Nesvjesni naše prolaznosti, uspjeli smo dovesti ovu državu u haos i anarhiju, tako što smo pustili da pohlepa upravlja našim životima. Pohlepa, koja nas tjera da želimo i grabimo više nego što smo zaslužili, dovela je do eskalacije nezadovoljstva, i stanje u kojem svi znaju šta neće ali niko ne zna šta hoće. 

Imamo političke partije koje su ukazano povjerenje birača iskoristili samo za lično bogaćenje pojedinaca i zauzimanje nezasluženih pozicija.
Imamo plenume građana razočarane u dosadašnju vlast. ali bez kapaciteta da tu vlast preuzmu. Ko garantuje da će ministar-volonter doveden s biroa za zapošljavanje biti manje pohlepan?
Imamo "međunarodnu zajednicu" koja je dala okvir za ovakav haos, koja se drži po strani i samo čeka priliku da omogući globalnom kapitalu konačno otimanje preostalih resursa BiH.

Izvozimo balvane, umjesto da pravimo namještaj ili muzičke instrumente.
Izvozimo čelik i to plaćamo udisanjem otrovanog zraka, umjesto da od njega proizvodimo posuđe ili mašine.
Izvozimo električnu energiju, umjesto da njeni kupci naš ugalj spaljuju u svojim termoelektranama i truju zrak koji oni udišu.
Poklanjamo rijeke da bi "investitori" gradili hidrocentrale, umjesto da na tim rijekama razvijamo turizam.

Zapitajte se svi, da li vam ono što imate ili želite zaista treba? Mora li svaki ministar imati Audi? Mora li svaki bivši logističar primati boračku penziju? Moramo li privatizirati svaku kap vode? Moramo li imati još veći plazma TV i još noviji "pametni" telefon? Moramo li svi kupiti diplomu iza koje ne stoji nikakvo znanje?

Neka polupana stakla i zapaljeni automobili ostanu kao opomena svima koji ikad zaborave zašto je došlo do eskalacije nezadovoljstva. Pozivam plenume da umjesto ostavki traže odgovornost za učinjeni kriminal. Plenumi trebaju zahtijevati od skupština samo ukidanje privilegija koje su vladajuće elite same sebi izmislile i kojih se nikad ne bi same odrekle. 
A građani neka dobro razmisle kome su davali priliku da vlada i neka to ne zaborave na sljedećim izborima.

 

SAMIR LEMEŠ