25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 12 Februar 2014 02:49

Ne trebaju lajkovi, nego ljudi

Koristeći priliku zdravog razuma, kao pojedinci i grupe, pozivajući se na važeće zakone i konvencije iz Ustava BiH domaćeg i međunarodnog prava, šaljemo vam saopštenje onog na šta nas obavezuje naša građanska odgovornost; ono što mi osjećamo da Vama, kao prenositeljima prenesemo je i podsjećanje na osnovni zadatak same novinarske profesije, a to je Istinitost;

 

Kao slobodni građani ove zemlje, radnici i studenti, pozivamo vas da prenesete građanima Bosne i Hercegovine da im ne odvlače pažnju raznorazni mediji u rukama onih koji vrše vlast?! Takvi mediji čije vijesti se ne smiju uzimati kao nešto povjerljvo, mediji koji su narušili i skrnavili osnove i načela profesija, prenošenja istine i poštovanja prava i sloboda kao temelja demokratskih procesa; takvi mediji raznoraznim netačnim i neprovjerenim informacijama skrivaju odgovorne za nefunkcionisanje legitimnih organa države i ostalih nivoa vlasti?!

 

Grupa građana je i jučer, od petka bila na ulicama, između ostalih i ispred tužilaštva zbog držanja u zatvoru i brutalnog premlaćivanja nasumičnih maloljetnika (naravno da je u "izgrednicima" bilo svakog ali u općem neredu oni najodgovorniji  su i dalje na slobodi, dok cijenu plaćaju drugi građani i djeca?!). Tražilo se njihovo oslobađanje koje je na kraju i "isposlovano" nakon što je više od hiljadu građana Sarajeva i Bosne i Hercegovine (uglavnom) mirnom šetnjom blokiralo glavne saobraćajnice od Titove ulice do Skenderije i zgrada Zajedničkih institucija B i H. Građani su se povukli nakon što su "oslobođeni zatvorenici" sa dogovorenim  narednim okupljanjem. Između ostalih, jedan od planova jeste bila i šetnja do Sivog Doma, zgrade JRTVS BiH. Nažalost, u nedjelju je falilo prenositelja istine, sa mjesta događanja, gdje su građani dostojanstveno iskazivali ogorčenje i nezadovoljstvo ukupnim stanjem.

 

Pozivamo vas da prenesete građanima Bosne i Hercegovine da ne dopuste da ih prikuju za televizije i kompjutere jer cilj onih koji "drže politike i televizije" i jeste da ostanete kod kućete, da vidite samo ono što oni kažu. Ne dopustite da ne vidite obmane i klevete koje koriste oni koji obnašaju odgovorajuće funkcije. Građani se pozivaju da ne prihvataju "istine" od onih koji godinama uspavljuju i truju narod Bosne i Hercegovine, prečesto neistinama i naredbama određenih političkih opcija!

Građani Bosne i Hercegovine treba da iskoriste ovo vrijeme da pozovu na razumne promjene, pokažu svijest i zahtijevaju poštovanje osnovnih ljudskih i građanskih prava tako što će odgovorni za pljačku i druge kriminalne radnje od privatizacija do uništavanja fabrika u brojnim gradovima Bosne i Hercegovine biti krivično gonjeni po važećim domaćim i međunarodnim zakonima!

 

Posebno skrećemo pažnju još jednom na zloupotrebljene, neprofesionalne i neodgovorne prema javnosti medije koji su očigledan i mnogobrojan iskaz nezadovoljstva pokušali i pokušavaju da iskoriste u vlastite svrhe i mogućeg (ne)uspjeha na mogućim izborima. Ovako piše nezadovoljni ali medijski pismen građanin: "Ne nasjedajte na spinove, pozive da ne dolazite na proteste, informacije o provalničkim grupama koje pljačkaju kuće i slične gluposti. Hoće da vas uplaše, pokolebaju i kriminaliziraju proteste. Nemojte dijeliti takve statuse jer se tako samo povećava zbunjenost i kolebaju ljudi."

 

Pustite glasove nezadovoljnih građana u vaše programe, vijesti koje pravite, reportaže koje donosite...

Naravno da je svakom razumnom građaninu dosta nasilja u ovom životu, zato šaljemo pozive na NEODUSTAJANJE od borbe za odgovarajući ustroj međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, slobodne od birokratskih prikaza koje proždiru državne i druge kase!; pravnih zahtjeva na ODGOVORNOST svakog pojedinca, građanina ili "ličnosti iz političkih struktura", po istim važećim zakonima za sve. Pozivamo pravnu državu da dostojanstveno radi svoj posao, kao i sve druge vršioce javnih dužnosti koji se svakodnevno moraju podsjećati na veliku odgovornost koju nosi posao za koji su izdašno plaćeni. Pozivamo na Istinitost i legitimne ciljeve za bolje sutra svih nas!

 

U potpisu, s ljubavlju i poštovanjem, Nezadovoljni Građanin

 

P.S. Pozovite prijatelje, kolege, rodbinu, sve koje znate, da se mirno i dostojanstveno nastave okupljati i izražavati svoje nezadovoljstvo stanjem u državi, unaprijed očekujući da ćete naići na one kojima je "dobro".