04 Maj 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 12 Februar 2014 06:35

Ako vam je dobro, onda ništa

I jučer sam krenuo na proteste. Prolazim kroz ovaj naš lijepi grad i sve je isto kao i u petak,kao i bilo koji drugi dan od kada traju protesti. Slika kao iz bajke i iz neke bogate i uređene evropske zemlje u dane vikenda. Kafići su puni, bašte su pune omladine koja u radno vrijeme ispija kafe i nezna šta će sa sabom. Dakle, more nezaposlenih i onih koji u džepu imaju dvije ili eventualno tri marke koje su ima dali roditelji. Muči me misao kako je to moguće. Kako je moguće da su oni zadovoljni ovom situacijom u kojoj nemaju posla, u kojoj njihovi roditelji, ako su sretni, jedva spajaju kraj s krajem, u kojoj nihovim dedam i nanama kasne penzije.

 


Razmišljam dalje, kako mogu biti zadovoljni životom u ovoj zemlji u kojoj svakome, ko imalo ima veze sa razumom, ništa nevalja. Sudstvo je korumpirano, zdravstvo je korumpirano, školstvo proizvodi kadrove koji nemaju veze sa realnim sektorom i koji onda čekaju godinama na birou. S druge strane, političarima je sve bolje. Plate od 2.000-5.000 KM, dodatne beneficije, imaju kuće, vikendice, školuju svoju djecu u inostranstvu...

 

Dolazim ispred opštine i ponovo vidim sramotno mali broj Zeničana, iako su mirni protesti najavljeni dan ranije. Sada, kada konačno imamo priliko da otjeramo ove koji su nas doveli do prosjačkog štapa, mi se ponašamo ovako. Neko je uzviknuo da krenemo u mirnu šetnju kroz grad prema zgradi vlade, jer očigledno da nas ispred opštine niko od uposlenika nije shvatio ozbiljno. Prolazeći kroz grad gledam lica svojih sugrađana koji su izišli ispred prodavnica u kojima rade ili su se slučajno našli na putu. Svi oni nam se smiju ili se podsmjehuju blago zakrečući glavu u stranu i vjerovatno misleći vidi ovih budala.

 

Povrijedilo me to strašno i ne mogu da vjerujem. Zar oni žive u nekom drugom gradu i zar je njima sva ova situacija u našem gradu i u našoj zemlji prihvatljiva? Stajali smo ispred zgrade kantona još nekih sat ili dva i ponovo dogovorili mirne proteste u četvrtak i da tada sjednemo sa članovima vlade i pokušamo nešto dogovoriti. Već sada znam da mi, šaka jada od 200 ili 300 „mirnih“ demonstranata, nećemo dogovoriti ništa jer iza nas ne stoji niko ili stoji zanemarivo mali broj normalnih ljudi.

 

Svi vi koji sjedite kod kuće i lajkate slike sa protesta na facebooku neka vas je sram, svi vi koji tipkate po forumima i dajete neku podršku neka vas je sram, svi vi penzioneri  koji živite od 300,00 KM, a proteste gledate na televiziji, neka vas je sram, svi vi koji ste na birou i svakodnevno kukate na situaciju, a danas niste bili na protestima neka vas je sram, svi vi iz Zenice koji pripadate nazovi „akademskoj“ zajednici, a kukavice ste da se uključite u bilo šta neka vas je sram...

 

Na kraju želim još samo reći da su nas politika i političari ponovo uspjeli izmanipulisati i podijeliti nakon prvog dana protesta. Prozvali su nas huliganima i vandalima i demonstrante podijelili. Nismo mi nikakvi huligani, niti smo instruirani iz bilo koje političke stranke.

MI SMO SAMO NEZADOVOLJNI GRAĐANI KOJIMA JE DOSTA!

 

 Nažalost Bosanac i Zeničanin