20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 01 Novembar 2013 20:33

Odgovor zeničkog vozača

Poštovani gospodine ''pješak''. Kada sam pročitao Vaš dopis redakciji ZB, imao sam potrebu da Vam odgovorim, stoji u emailu kojeg smo dobili neposredno nakon što smo sinoć objavili članak PISMO ZENIČKOG PJEŠAKA

 

Naime, dotakli ste se teme pješaka, kao što ste i sami u toj situacij. Ja Vam sa perspektive vozača govorim, da vi imate također propusta koje niste naglasili. Kada smo kod te teme pješaka, zamolio bih vas zašto 90% pješaka, koji cestu prelaze na pješačkom prelazu, ne kreću se ocrtanom ''zebrom'', nego prelaze dijagonalno? Lično meni se to desilo toliko puta, da sam prestao i da brojim. Druga stvar vezana za ovu temu; zašto pješaci često ''izlete'' na cestu (sa parkinga, iza auta koja su parkirana uz trotoar itd.)?

 

Zašto pješaci ne obraćaju pažnju na crveno svjetlo na semaforu, nego i tada pretrčavaju? Ja sam čitavu Europu proputovao, i bilo gdje u inostranstvu sam mogao primjetiti kulturu pješaka. I ja se kao vozač osjećam ugroženo u ovoj sredini. Isto da je želim da nekoga udarim sa autom. Ja sam također ugrežen, jer će sutra meni pješak ''izletiti'' na cestu, i ne daj Bože da ga udarim ili još gore ubijem, ja idem u zatvor. Stoga, kako ste se Vi ogradili kao savjestan pješak, tako se i ja sada ograđujem od Vašeg lošeg mišljenja o vozačima.

 

Slažem se da ima puno više nesavjesnih vozača, ali ne možete ni vi pješake stavljati u bezgriješnu vrstu ljudi. Ovo je moje lično mišljenje, i uvjeren sam da će se sa mnom složiti mnogi.

 

S poštovanjem, zenički vozač.