28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 11 Avgust 2013 02:17

Mogu li GGM i nekulturni vozači

Ne znam da li ste se već bavili i načinom korištenja već gotovih dionica GGM-a (Glavne gradske magistrale), te ovim putem želim ukazati na sljedeće, piše nam naš sugrađanin S. D. i nastavlja - 

 

Samo 15 minuta snimanja u bilo kojem dijelu dana bi bilo dovoljno da se uoči koliko vozači krše propise kada se radi o skretanju za Lukovo polje. I pored jasne vertikalne i horizontalne saobraćajne signalizacije redovita je pojava da nesavjesni (a možda i samo "nenaučeni") vozači sijeku duplu punu liniju i skreću ka Lukovom polju ili iz Lukovog polja prema centru. Na ovaj način se gubi svaki smisao inače po meni dobro koncipiranog rješenja za izbjegavanje skretanja u lijevu gledano iz pravca Lukovog polja. I dalje se stvaraju gužve, vozači koji prate pravila su nesigurni i dovode se stalno u poziciju da i pored "čiste" saobraćajne situacije moraju razmišljati i o onima kojima dupla puna linija ništa ne znači!

 

Drugi problem jeste dio dionice između dvije kapije zatvora: glave i teretne. Na ovom potezu je vrlo česta situacija da vozači iz ulice dr. Mehmeda Spahe "komotno" izlaze u kontra smjeru, pa "jada" da se uključe odmah desno, već produžavaju u kontra-smjeru prema kružnom na kraju Odmuta ili se uključuju u pravu traku tek kod teretne kapije zatvora. Isti slučaj se dešava samo na drugom pravcu: dolazeći od Talića brda kod glavne kapije zatvora skreće se desno i nastavlja u jednosmjernu ulicu prema piceriji i Jalijskoj džamiji.

 

Mislim da je krajne vrijeme da policjia malo češće obiđe ove lokacije i počne kažnjavati nesavjesne vozače, smatra naš sugrađanin. 

 

O dijelu ove problematike pisali smo i u našoj ŽUTOJ MINUTI prije tačno mjesec dana.