28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 16 Decembar 2012 18:51

Dok se namiri Huso, dok Haso...

 

Posljednjih nekoliko dana aktuelna priča u Zenici je ona o "rezultatima" humanitarnog koncerta koji je održala srbijanska pjevačica Dragana Mirković u Areni. Koncert je održan 7. novembra, a cijeli prihod je bio namijenjen Gradskoj kuhinji. Tako je rečeno. Prije, u toku koncerta. Rezultata ipak još nema. Zvaničnih.  Cijeli prihod, prema medijskim istupima organizatora, ispada manje od 30 posto ukupnog prihoda, pa će Gradskoj kuhinji, koja se brine o ishrani oko 2.000 socijalno najugroženijih građana. pripasti oko 15.000 KM. 

 

 

Prihod od koncerta zajedno sa donacijama bio je više od 53.000 KM, od kojih je Gradsku kuhinju "zapalo" nešto oko 15.000 KM. Ostatak, od 38.000 KM otišao je na visoke troškove zakupa dvorane, stagea, razglasa, rasvjete i obezbjeđenja. Za najam "Arene" plaćeno je oko 15.000 KM, a ostatak je plaćen za organizaciju (razglas, stage, obezbjeđenje...)

 

???

 

Može Dragana iz Srbije, a ne možemo mi iz Zenice. Zašto?

 

Pjevačica Dragana Mirković se za ovaj koncert u potpunosti odrekla cjelokupnog honorara u korist najugroženijih Zeničana. Pjevačica je u Zenicu dolazila i u septembru kada je posjetila Dom za nezbrinutu djecu kojima je uručila svoju donaciju. Sada se jasno postavlja pitanje, zašto se Općina Zenica i JP "Za upravljanje i održavanje sportskih objekata", u čijoj nadležnosti je Arena, nisu mogli odreći novca koji su dobili od iznajmljivanja dvorane za humanitarni koncert ? 

 

A kad smo već kod "prve posjete", otkud ona 40 dana prije koncerta, baš nekako pred izbore? Iako velike zvijezde uvijek u goste dolaze najranije 4-5 dana pred velike koncerte? Recimo da je slučajnost. Idemo dalje. 

 

Najam "Arene" za prošli humanitarni koncert bio tri puta manji. Kako?


 Prije nešto više od dvije godine i pjevačica Seka Aleksić je održala humanitarni koncert u našoj "Areni". Obzirom da je pjevačica Aleksić željela da što više novca bude prikupljeno za liječenja Kenana Kremića ona je sama odlučila da plati najam Arene. I tada je ona platila 5.000 KM, kako bi se mogao održati humanitarni koncert. Nakon koncerta Seke Aleksić, vrlo brzo se izašlo sa podatkom da je za liječenje Zeničanina uplaćeno oko 80.000 KM. Isti koncert, ista Arena, doduše malo više posjetioca na Sekinom koncertu, a tolika razlika u prihodima... Kako? Pa lako, dok Husi, dok Hasi...

 

Ovih dana mladi agilni volonteri Ljubičice u restoranu Trubadur prikupili su skoro 5.000 KM. U globalnim okvirima znatno manje poznati Amar Jašarspahić, grupa djevojaka i mladića, raspoloženi gost, domaćini... i sredstva u pedesetak puta manjem objektu tri puta manji... Naravno, volonteri, besplatno, bez troškova, odrekli se, radili besplatno.... I da, izvještaj koncerta održanog prije 3-4 dana već je javno objavljen. U marku. A ovaj, prvi, još nije. 

 

Organizator Draganinog koncerta kaže da mu je prioritet bio da izmiri velike obaveze. Da plati 50 angažovanih. zaštitare, stejdž.... U prvom slučaju svim finansijskim tokovima rukovodila je porodica oboljelog. Zato je skupljeno pet puta više novca, a troškovi su bili 3-4 puta manji. Jer se niko nije "namirio". 

 

- Među menadžerima je najčešća izreka - kad hoćeš dobro da zaradiš, organizuj humanitarni koncert. Niko te neće pitati za pare, a uzet ćeš najviše. Oni koji drže do morala, do imena, neće se ni upustiti. Ostali, eto vidjeli ste, prokomentarisao nam je jedan popularni bh. menadžer "situaciju" oko koncerta. 

 

I na kraju - kako Općina Zenica uzme iz lijevog i stavi u desni džep? Vlasnik Narodne kuhinje i Arene je isti - Općina. U Narodnoj kuhinji je svakog dana 2.000 ljudi. sa kanticama. U Areni, veoma rijetko bude 2.000 ljudi. Da bi ušli, moraju platiti. Zlobnici će reći da je gradnjem onakve Arene, koja doduše još nema ni natpisa na vratima, broj ovih Zeničana iz prvog djela priče - veći. Zar je moguće da neko kaže da se  naplati 15.000 KM, kad takvu cijenu nije plaćao niko do sada. Moguće. Jer ovaj grad je davno napustila logika. 

 

Admir Velić / Zenicablog