28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 16 Decembar 2014 05:18

BIH nesigurna poreska država

Voditelji poreskih odjeljenja kompanija 29 evropskih zemalja, uključujući i BiH, koje su učestvovale u "Deloitteovom" istraživanju o porezima, smatraju da je u većini evropskih zemalja visok stepen poreske nesigurnosti.

 

Ove godine najpozitivniji bili su čelnici poreskih odjeljenja iz Holandije i Luksemburga, gdje je više od 90 odsto ispitanika izjavilo da kod njih ne postoji visok stepen poreske nesigurnosti. Sa druge strane, svi ispitanici iz Italije smatraju da u njihovoj zemlji postoji visok stepen poreske nesigurnosti. Slijede Portugal, Francuska, Grčka i BiH sa više od 90 odsto odgovora o visokom stepenu poreske nesigurnosti, a odmah za njima su Hrvatska sa 79 i Slovenija sa 77 odsto.

 

Najčešće pominjani izvori nesigurnosti u BiH su nedorečenost, manjkavost i često sporna javna dostupnost uputstava (50 odsto), te česte zakonske promjene (33 odsto).

 

"Osamdeset tri odsto ispitanih smatra da je poreska nesigurnost u BiH veća nego u drugim evropskim zemljama, dok je u ostalim evropskim zemljama takav odgovor dalo u prosjeku 41 odsto ispitanika", navodi se u izvještaju.

 

Gotovo polovina ispitanika u evropskim zemljama izrazila je stav da bi se pojednostavljenje poreskog sistema uveliko odrazilo na konkurentnost. Slično je i u BiH, gdje je takav stav izrazilo 50 odsto ispitanika, kao i da bi privreda bila konkurentnija kada bi postojala veća sigurnost po pitanju budućnosti poreskog sistema.