19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 04 Novembar 2012 13:33

Video: Požar u Mittalu

Uprava Arcelor Mittala negira da je jutros izbio požar u njihovom pogonu koksare. Ipak, vatrogasci PVJ Zenica intervenisali su jutros, što nam je i potvrđeno u ovoj jedinici. Znači, ne vjerujte svojim očima. Prenosimo saopćenja Civilne zaštite i Mittala. POGLEDAJTE I VIDEO NASTAO NA LICU MJESTA.

 

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU ONOG "što se nije dogodilo"

foto: Jasna Brkić, Amra Otuzbir, Kenan Ćurovac, Omer Hodžić i drugi posjetioci Zenicabloga

 

 

 

Putem telefonskog broja „121“ Operativnog centra civilne zaštite, Zeničko-dobojskog kantona, evidentirano je oko 30 poziva građana, koji su nas obavijestili da se iz pogona „Arcelor Mittala“ u Zenici od 10,30 sati iz pogona Koksare izdižu enormne količine dima koji je prekrio čitavu kotlinu Zenice. Izlaskom na teren uposlenika Kantonalne uprave civilne zaštite uvjerili smo se da su informacije u potpunosti tačne i da je kompletna kotlina grada Zenice prekrivena dimom koji dolazi iz pogona navedenog preduzeća. Ovo ćemo ilustrovati sa nekoliko fotografija koje dostavljamo u prilogu ovog izvještaja.  Takođe smo primili i informaciju od vatrogasne jedinice Zenica da su intervenisali u pogonu Koksare, gdje je došlo do požara. 


Na zahtjev Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog Kantona, od strane predstavnika kompanije „Arcelor Mittal“ Zenica dobili smo samo e-mail poruku 11,30 sati i u potpunosti Vam je dostavljamo:


Poštovani, u nastavku je obavijet kompanije ArcelorMittal Zenica. Jutros oko 10 sati, došlo je do problema u napajanju električnom energijom pogona Koksara. To je dovelo do prestanka rada ekstraktora i pojave plamena na bakljama, te pojačanih emisija u zrak. ekipe su odmah pristupile rješavanju problema prema propisanoj proceduri te je je stabilizacija situacije uspostavljena u toku sat vremena.


Veće količine prašine ispuštene su jutros iz pogona Koksare ArcelorMittala u Zenici. Zeničani koji su imali priliku vidjeti ovaj incident SVOJIM OČIMA, svjedočili su iznenadnom ispuštanju ogromnih količina  dima i prašine, koji, s obzirom da dolaze iz pogona u kojem se proizvodi koks, sadrži opasne sastojke, poput katrana, ugljen monoksida, metana i drugih. O posljedicama ćemo tek pričati... nekad.  Za sada, iako su Zeničani na to navikli, nema čak ni izvinjenja, nego samo saopćenje u kojem se kaže da su "baklje pojačano gorjele" što je neistina, jer su vatrogasci posvjedočili da se radilo o požaru u pogonu, koji se proširio na više mašina...