19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 16 Oktobar 2012 00:21

Josip D.:Nekoliko javnih ZAŠTO

NEKOLIKO JAVNIH 'ZAŠTO' - Revolveraški obračun u Zenici, 22. septembra, u kojem je smrtno stradao 18-godišnji Amer Pivić samo jer je bio na krivom mjestu u krivo vrijeme, spada među tragedije koje su šokirale cijelu zemlju. U danima koji su uslijedili hiljade ljudi ovoga grada izražavali su ogorčenje pomiješano sa strahom za goli život, pogotovo zbog činjenice da je u zadnje četiri godine ovo bila deseta pucnjava na ulicama i uvijek sa teškim posljedicama. U facebook grupi, pa onda stranici 'Hoćemo mirnu Zenicu' trebalo je artikulirati te nebrojene spontane i (pre)emotivne reakcije te ih usmjeriti u građansku inicijativu prema trajnom cilju koji dovoljno objašnjava sam naslov stranice.

 

Budući da se sve, spletom okolnosti, dešavalo u vrijeme predizborne kampanje, kao jedan od pokretača stranice 'Hoćemo mirnu Zenicu' (zajedno s internet novinarkom Hanom Kazazović) odlučio sam svoju aktivnost svesti na minimum. Bio sam na kandidatskoj listi Naše stranke i uvažio sam diskretne naznake da bi moj angažman mogao biti protumačen kao jeftini predizborni trik. Izbori su već daleko iza nas. I sada mogu glasno, bez pardona, osobno pitati:

 

1. zašto niko od hiljada 'bijesnih' Zeničana, koji su dan poslije nesretne pogibije Amera Pivića išli tako daleko da su tražili masovne demonstracije u gradu, već 15 dana (!!!) na ovoj stranici nije napisao ni jedno jedino slovo?
2. zašto se golema buka pretvorila u tako strašnu i upozoravajuću tišinu?
3. zašto mislimo da smo sada mirni samo zato što smo zaboravili tragičnu noć?
4. zar nam više nije stalo do 'mirne Zenice'?
5. zar ćemo čekati na novu pucnjavu i nedajbože novu tragediju da opet samo galamimo i ništa ne preduzimamo?

Pod 'preduzimamo' ne mislim na proteste, niti bilo šta radikalno, nego samo na ono što je naše stalno pravo: tražiti oštrije zakone o oružju, trajnije preventivne mjere, ograđene i osigurane škole, uvođenje kvartovske policije, bolje osvijetljene ulice, video nadzor na kritičnim mjestima, itd., itd.

 

Zeničani su izabrali novog (starog) načelnika i novo Vijeće. Bez obzira na njihova politička usmjerenja, sve ovo su NAŠA PRAVA i NJIHOVE OBAVEZE. Hoće li ih ispuniti zavisi i od našeg aktivizma – ili prešutnog zaborava.

INICIJATIVA

Sve što sam naveo u prethodnom postu spada u dugoročne aktivnosti. Nešto, pak, možemo već sada tražiti. Predlažem da mjesto pogibije Amera Pivića, autobusno stajalište na staroj pijaci, bude trajno obilježeno i postane stalni znak upozorenja te građanske solidarnosti. Predlažem (tek kao jednu od ideja) da dvije table, razbijene mecima, budu zamijenjene novima koje će osmisliti i svojim porukama ispuniti zenički 18-godišnjaci, učenici zeničkih srednjih škola. Skupimo nekoliko hiljada 'lajkova' (sa vašim imenom i prezimenom, a ne psuudonimima) i predajmo našu inicijativu načelniku Zenice.


JOSIP DUJMOVIĆ na FB stranici HOĆEMO MIRNU ZENICU