23 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 07 Septembar 2012 01:34

O Komradovom stečaju

Nakon saznanja o pokrenutom stečaju preduzeća koje je skoro godinu bilo van funkcije a koje je čekalo da se neko smiluje i zatraži ili podnese prijedlog za stečaj ne mogu  da ostanem nijem.

Uvođenje stečaja u Javno preduzeće Komrad Zenica, prema mom mišljenju spada međunajsumnjiviji stečaj na području općine Zenica. Iskreno, da kažem zamišljao sam kako bi to izgledalo u pravnoj državi, očekivali bi  da će sud odbiti stečajni prijedlog i pozvati radnike da se vrate u svoje preduzeće a istovremeno naložiti ,odgovornima' da namire nanesenu štetu preduzeću. Nažalost, tako je nešto teško i zamisliti.


I ptice na grani znaju da se preduzeće Komrad nije uplaćivalo poreze, nisu ih uplaćivali od 2001 godine, odnosno godinu dana od dolaska Njemačke firme 'Alba' za koju kažu da je uspješan projekt, investicija ili šta već.. a posljedice projekta, evo nakon 11 godina saznajemo i zvanično. Za propast Komrada kažu da je krivica menadžmenta, međutim menadžmentom upravlja Općinsko vijeće, odnosno načelnik općine. Godišnji izvještaji revizora, izvještaji koji su usvajani na Općinskom vijeću Zenica, svi izvještaji su govorili da preduzeće ne posluje, da je u gubitku ali ono i dalje opstaje, 'živi', čeka nešto/nekog, čeka dokapitalizaciju, čeka Njemačkog, Mađarskog, Turskog ili kojeg već investitora...


Strani investitori nestadoše baš kao što su se i pojavljivali a pojavljivali su se samo u izjavama gradskog oca u zavisnosti gdje je boravio za vrijeme nekih drugih obaveza, tako da je u povratku uvijek iznova imao bisere na koje su 'nasjedali'  naivni radnici. Na kraju, nakon svih stranih/lažnih investitora, radnike 'udomiše' domaćem a nekretnine preduzeća padoše u ruke stečajnog upravnika, kojem se gle čuda, ime znalo i prije odluke suda i otvaranja stečaja. Da bi 'oni što su započeli operaciju Komrad' završili svoje vješto isplanirane radnje, sada trebaju putem stečaja, završiti priču o Komradu i staviti tačku na najsumnjiviji stečaj (istjerivanje radnika, dokapitalizaciju). Tačka je stavljena, na račun Komrada, namnožili su se biznismeni a mnogi zaposleni postali su socijalni slučajevi.


Prema sumnjama radnika, na račun Komrada doškolovali su se oni koji nisu imali školu, kupovala se auta, stanovi isl. a fukara koja nije imala vikendicu nabavila ju je putem Komrada itd. Kako nazvati krivce? Stečajna mafija ili nešto još gore, stečajna mafija koja je  mnoga Zenička preduzeća stavila u svoj džep! Ono što je u svemu tome pozitivno i što se uspjelo, to je da su ti radnici danas radnoangažovani, a i to je samo zahvaljujući upornosti i radu Sindikata koji nije 'nasjeo' ni na kakve nemoralne ponude, nego je čak šta više Sindikat uspio povratiti izgubljenu tužbu po osnovu zarađenih a neisplaćenih plata.


'Žao' mi je što će parazitima koji se na račun stečaja množe ovaj put ostati manje novca za razmnožavanje, ali ja sam na strani radnika. Radnicima želim sretno i berićetno trošenje novca od buduće prodaje nekretnine a 'odgovornima' da što prije odgovaraju za svoja ne/djela.


Muhamed Pivić, sindikalni aktivista bivšeg preduzeća