16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 06 Septembar 2012 01:02

Kako stezati kaiš

Bh. građani traže različite modele za uštede: Za stezanje kaiša trebaju plan i savjet stručnjaka - Ne postoji univerzalan model uštede koji bi bio prikladan za svakoga - Većina građana u Bosni i Hercegovini, suočena s recesijom i sve težom ekonomskom situacijom, preživljava dan za danom ulažući veliku energiju u različite modele ušteda. Neki štede na hrani, neki na odjeći, dok drugi režu režijske troškove, ali se svi pitaju koji je najbolji način. Sve više ih se javlja i traži savjet od Udruženja za odgovorno upravljanje ličnim finansijama "U plusu".

 

Riječ je o organizaciji koja pruža besplatne, savjetodavne i edukativne usluge građanima iz oblasti upravljanja ličnim finansijama BiH. Kako nam je kazala Alisa Omerović, pravni savjetnik Udruženja, većina građana traži modele uštede.


- Ne postoji univerzalan model uštede koji bi bio prikladan za svakoga. Svako od nas mora pronaći svoj način smanjenja troškova. Od veličine finansijskog problema u kojem se nalazite zavisit će u kojoj mjeri će se morati smanjiti troškovi - kazala je Omerović. Prije svega, potrebno je da se troškovi razgraniče na nužne - hrana, stanarina,
troškovi režija - i one koji to nisu - izlasci, putovanja, jelo i piće van kuće.


- Troškovi koji nisu nužni mogu se u potpunosti ukinuti ili barem značajno smanjiti sve dok ne riješite poteškoće. Također, moguće su uštede i kod nužnih troškova - dodala je Omerović. Ajla Mostarac, direktorica ovog udruženja, istakla je da se "U plusu" obraćaju ljudi koji imaju i po četiri-pet kredita. 

 

- Mogu reći da su bh. građani u višemilionskim zaduženjima. Situacija nije sjajna, ali, kako smo upoznati, i druge evropske zemlje imaju sličnih problema - istakla je Mostarac.

Iz ovog udruženja upozoravaju građane da kupovina "platiš jedan, dobiješ dva" nije uvijek ušteda. Isplati se samo ako je riječ o namirnicama bez roka trajanja, čija je ukupna cijena zaista niža od zbira pojedinačnih cijena. Dalje navode da se na godišnjem nivou može uštedjeti i do 1.000 KM ukoliko se pridržavate savjeta stručnjaka. Za uštedu vode najvažnije je da imate ispravne slavine. Neispravna slavina iz koje kaplje topla voda u toku jednog dana potroši količinu dovoljnu da se do vrha napuni velika kada.


- Dobro proučite sistem tarifiranja struje. Skuplja struja ima dvostruko višu cijenu od jeftine. Jeftina struja je u periodu od 13 do 16 sati kao i od 22 do 7 sati. Svu potrošnju koja se može odgoditi obavite u vrijeme jeftine struje - upozoravaju iz Udruženja "U plusu".

 

Hoće li vam bojler biti uvijek uključen ili ćete ga isključivati i ponovo paliti, zavisi od broja članova domaćinstva. Što je porodica brojnija, korisno je da bude stalno uključen, a kod manjih porodica, stvar je obrnuta. Pri kupovini električnih uređaja obratite pažnju na oznaku energetske učinkovitosti. Uređaji s oznakom A troše 30 posto manje energije od uređaja s oznakom D. Izbjegavajte rad električnih uređaja na tzv. stand-by kada god je to moguće. Kada odlazite iz kuće na više od jedan dan, potpuno isključite TV, muzički uređaj, računar...Kupujte u sedmičnim ili mjesečnim nabavkama i veća pakovanja.  Provjerite cijene po raznim trgovačkim centrima. Planirajte kupovinu unaprijed i idite s listom potrebnih namirnica.

 

Dnevni avaz / Autor A. Č. Z.