20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 12 Avgust 2012 21:25

Koliko nas košta ALBA

Alba Zenica - Gubitak za građane!  ALBA ZENICA d.o.o. je počela sa radom 01.05.1999. godine i pruža usluge na polju sakupljanja, transporta i zbrinjavanja otpada, uređenja zelenih površina, mašinskog i ručnog čišćenja i pranja asfaltiranih površina, zimske službe, sakupljanja, transportovanja i razdvajanja iskoristivih materijala.
Jeste li se ikada upitali šta se desi sa svim onim neplaćenim računima za odvoz smeća i ko snosi sve te troškove? Naime, zenička administracija preuzela je obavezu da godišnje izdvaja 260,000 KM, što je za općinski budžet veliki teret.


Nepovoljnim ugovorom između Općine Zenica i "ALBA" International GmbH, Berlin (Njemacka), općinska administracija je samo od 01.05.1999 do maja 2004. oštetila građane za više od milion maraka. Delegacija općine Zenica je tek u maju 2004 boravila u Berlinu, gdje je sa čelnicima kompanije "Alba" razmatrala mogućnost izmjene pojedinih odredbi ugovora, potpisanog decembra 1998. god. kojim je preduzeće "Alba" formirano u Zenici i prema kojim je općina Zenica preuzela obavezu 260.000 godišnjeg izdvajanja.
Od 2004 godine trebala se napraviti dinamika po kojoj bi se obaveze općine smanjivale međutim, rezultati tadašnjeg boravka su nepoznati a pretpostavka je da se danas izdvaja cca 100.000 KM.


Na sjednicima Općinskog vijeća 2009/2010. godine upozoravao sam na ne/povoljni ugovor i pomenuta izdvajanja, međutim niko od prisutnih vijećnika nije se udostojio da odgovori na konkretna pitanja, niti je tražen na uvid pomenuti ugovor.  Ako obratimo pažnju na period poslije 2004. godine općinska administracija je na uštrb ionako siromašnog građanstva spiskala više od pola miliona maraka, cca 800.000 KM. S obzirom da je ugovor potpisan na 20 godina i još uvijek je validan, postavlja se pitanje odgovornosti načelnika i općinske administracije za milionska izdvajanja budžetskih sredstava.


Zbog svega navedenog podnešena je i krivična prijava protiv odgovornih lica u Općini Zenica, ali nažalost do danas nije provedena detaljna istraga. Možda kad se objavi taj Ugovor između starog/novog načelnika i Albe bude sve puno jasnije?


Muhamed Pivić, sindikalni aktivista