28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 13 Avgust 2012 08:22

Spaljivan bolnički otpad !?

Dječaci F.K. i A.Ć. iz zeničkog naselja Werostin put primjetili su jučer, a njihovi roditelji pozvali policiju, nakon što su primjetili neobične „radove“ nedaleko od svojih kuća. Dječaci su potvrdili da su vidjeli trojicu muškaraca u bijelim mantilima, sa kapuljačama, maskama i rukavicama, kako nakon što su iskopali rupu u zemljištu, odlažu nešto, posipaju, a potom pale. Ubrzo se vidjelo da se raadi o ostacima organa, šprica, maski i drugog „medicinskog otpada“.

 

- Dovezli su se kroz groblje i samo nekoliko metara od ograde sišli u privatni plac pored puta i tu iskopali rupu, istresli, a onda i zapalili. Onda su stavili daske preko i otišli prema bijelom kombiju, kaže nam jedan od dječaka.

 

Sve se događalo nedaleko od asfaltnog puta koji spaja dva zenička naselja, naselja gradsko Crkvice i prigradsko Pehare, upravo pored Gradskog groblja i naselja Werostin put. Mještani su se proteklih dana više puta žalili na neugodne mirise, ali sve se svodilo na pretpostavke da je neko „zapalio smeće“ pa je vjetar nanosio dim i mirise na njihovo naselje u udolini.

 

- Prije sedam, osam dana sam nešto prije podne krenuo u grad, idem tim putem svaki dan. Ugledao sam nedaleko od ovog današnjeg mjesta trojicu muškaraca kako odlaze prema kombiju i sam sam se sebi nasmijao, rekao da se izgleda još nisam probudio. Nisam ni pričao kući, jer bi se svi smijali, djelovalo je kao u horor filmovima, likovi sa maskama, kapama, mantilima. Sve dok se sad ponovno po mahali nije počelo pričati o bijelom kombiju. Djeca pričaju – jesil' vidio u jami ruku, jesil vidio komade mesa. Sa komšijama sam otišao gore, vidio masu izgorenih stvari, od maski, šprica, komada Bog zna čega. Onda smo zvali policiju, kaže nam mještanin Nedžad Kovač.

Sama rupa, koju je jučer samo vizuelno pregledala patrola policija, posuta je krečom, a vidjljivo je da je sadržaj prethodno spaljivan.

 

Stanovnici ove zeničke ulice dogovorili su se da naizmjenično dežuraju posebno prateći šta dolazi iz pravca groblja. Na više lokacija u Zenici nerijetko su otkrivana nelegalna odlagališta pokvarene robe, raznog otpada, ali prvi put da je otkriveno da je medicinski otpad spaljivan i odlagan na ovakav način.

- Blizu ima izvora, naše njive su svuda okolo, ne mogu vjerovati da čovjek može biti toliko pokvaren da to doveze pred naše kuće. A opet, ako se sutra neko javi i kažu da je to bezopasno, pa što ih ne voze u svoja ddvorišta, kaže Kovač.

 

Za sada policija je samo napravila izvještaj, te će provjerama naknadno pokušati ustanoviti kome pripada taj otpad. Mještani su prvo posumnjali da otpad potiče iz obližnje Kantonalne bolnice Zenica, udaljene svega dvjestotinjak metara. 

 

- Kategorično demantujem da otpad može poticati iz naše ustanove. Mi smo utvrdili stroge procedure. Određene vrste takvog otpada se spaljuju u posebno nabavljenoj peći. Drugi dio se posebnom procedurom neutrališe, postaje komunalni otpad, te uz pomoć ALBE vozi kao svaki drugi, na Deponiju, a dio se strerilizira i odlaže u zakupljenu jamu na Gradskom groblju. Dakle, naglašavam to nije taj otpad i nije van groblja. Pogotovo ne na taj način, kategoričan je Ibrahim Šišić, direktor KBZ. Dodao je da svaka medicinska ustanova mora imati plan odlaganja medicinskog i nemedicinskog otpadda, ali da on može garantovati samo za svoju da se otpad ne odlaže na tako neprimjeren način.

 

zeotpad2