19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 03 Maj 2012 02:59

Gljive-delikates, ali oprez!

Uz toplije dane na livadama cesto puta nailazimo na loptaste gljive kojih ima vise pod vrsta a spadaju u porodicu puhara. Vecina izletnika na Smetovima, Pepelarima kada naidju na takve gljive imaju obicaj da ih zbog oblika zamjene za nogometnu loptu, zatrce se i udarac nogom pretvori jednu od delikates gljiva u paraparcad. Ova trbusasta puhara raste od proljeca do jeseni i jestiva je dok je mlada i kada je u presjeku meso gljive bijelo. Kda ostari postaje kao mjesina i ako je udarimo iz nje izlaze spore iz kojih ce nikniti nove gljive.


Ubranu gljivu ogulimo i isjecemo na plohe debljine do 1 cm. Te plohe stavljamo u tavu sa dovoljnom kolicinom ulja na laganu vatru i nakon par minuta kada preokrenemo plohe koje moraju imati smedjkastu boju posolimo ih prema zelji, nakon otprilike 5 minuta spremne su za jelo.  Osim ovog nacina spremanja na kraju se puhare mogu preliti sa jajima.

 

gljivezen2gljivezen4Savjet izletnicima da prilikom branja gljiva konsultuju iskusne gljivare, kojih u Zenici ima dosta, da prilikom odvajanja gljive od stanista koriste noz, da ih stavljaju u pletene kosare ili papirne vrecice. U svojoj knjizi, Ugrozene biljne i zivotinjske vrste u Parku prirode Babina, na vrlo oprezan nacin sam pristupio obradi gljiva zbog toga sto vecina gljiva ima svoje otrovne i smrtno otrovne dvojnike. Trbusasta puhara definitivno nema otrovnog dvojnika istog oblika i boje. Trbusaste puhare bogate su bjelancevinama i samim tim su vrlo hranjljive.


 

Planinario i zapisao za posjetitelje Zenicabloga, Akif Smajlovic, prof.