18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 26 Novembar 2014 20:56

Foto: Vedro na Smetovima

Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma “Vedro” iz Zenice i ove godine je obilježilo 25.Novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Ukupno 40 članova Udruženja Vedro, građana Zenice, planinara i ljubitelja prirode je Dan državnosti odlučilo provesti na svježem zraku, sa postotkom sumpora i prašine od 0 %. Udruženje “Vedro” je učesnike izleta odvelo na Smetove, planinsko uzvišenje udaljeno 9 km od Zenice, koje je u II svjetskom ratu i periodu kada je proglašena državnost Bosne i Hercegovine odigralo značajnu ulogu u oslobođenju grada Zenice.


Ovim izletom je Udruženje Vedro na dostojanstven način obilježilo Dan Državnosti Bosne i Hercegovine, te po drugi put organiziralo “Marš za kisik” obzirom da koncentracija sumpora u gradu Zenici ovih dana dostiže enormnu količinu. Učesnici su se dobro uhodanim planinarskim stazama za nepuna 3 sata od Turske česme na Kamberovića polju, popeli do spomenika Zeničkom partizanskom odredu gdje ih je čekala ekipa BHT1 koja je kamerom zabilježila ovaj izlet.

 

Učesnici su potom 3 sata proveli na prostranstvima Smetova, da bi se oko 15 h počeli spuštati ka Zenici. Nastojati ćemo da obilježavanje Dana državnosti na čistom zraku preraste u tradiciju.

 

Aleksanda DomuzStatistika Udruženja planinara VEDRO

 

KLIKNI OVDJE DA VIDIŠ FOTO GALERIJU LARISE GLUHIĆ ZA ZB

 

 

.