19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 17 Avgust 2014 02:02

Zenički prevrtač-ponos golubara

Udruženje građana za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Zenica - Zenički prevrtač, ponos svih golubara - Udruženje građana za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Zenica ove godine učestvuje u projektu „Zagovaranje donošenja Odluke općine Zenica za dodjelu lokacije radi održavanja izložbe domaće rase golubova Zenički prevrtač“. Projekat je podržao Centar za promociju civilnog društva iz Sarajeva i Ambasada Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini. 


Kao rezultat ovog Projekta očekuje se, između ostalog, izrada internet stranice Udruženja građana za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Zenica koja bi sadržavala podatke o svim dosadašnjim izložbama u Zenici, kao i svim članovima ovog Udruženja, zatim izrada Kataloga rase „Zenički prevrtač“, kao i predstavljanje ove rase golubova najmlađim sugrađanima, osnovcima zeničkih škola. 

 

„Kruna ovog projekta je da u saradnji sa općinom Zenica, sa kojom inače imamo dugogodišnju saradnju na vrhunskom nivou, obezbijedimo jednu lokaciju u Zenici, a mislimo da je plato Pišće idealan za to, gdje bismo jednom mjesečno održavali otvorenu izložbu sitnih životinja sa posebnim fokusom na rasu Zenički prevrtač“, Muhamed Hajdarević, predsjednik UG za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Zenica. 

 

S obzirom da su ovaj projekat prepoznali i podržali Centar za promociju civilnog društva iz Sarajeva i Ambasada Kraljevine Švedske u BiH, ali i imajući u vidu dosadašnju saradnju sa općinom Zenica i načelnikom Husejinom Smajlovićem, Hajdarević veli da ne sumnja „da ćemo uspjeti u našoj namjeri da našim sugrađanima obezbijedimo mogućnost da se druže sa sitnim životinjama bar jednom mjesečno u Zenici“.

 

Prvi pisani trag o zeničkom udruženju za uzgoj i zaštitu sitnih životinja potiče iz 1956.godine. Sada već daleke 1987.godine, održana je Obnoviteljska skupština ovog Udruženja. Od tada do danas, ovo Udruženje je svake godine održavalo izložbe sitnih životinja u Zenici, dok su se članovi ovog Udruženja sa svojim ljubimcima pojavljivali na izložbama širom BiH, zemljama okruženja, ali i širom Evrope. Kruna rada članova udruženja je domaća rasa golubova Zenički prevrtač.

 

Pored tradicionalne izložbe sitnih životinja koja se po pravilu održava krajem novembra svake godine, i nastupa na drugim izložbama u zemlji i regionu, uzgajivači golubova, ptica, peradi i kunića iz Zenice će u septembru ove godine održati prodajni sajam sitnih životinja na platou Pišće u centru Zenice. Poučeni velikim interesom Zeničana, ali i ljudi iz drugih gradova u BIH koji su prošle godine posjetili ovakav prodajni sajam u Zenici, organizacija sajma i ove godine uopće nije dolazila u pitanje.