28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 30 April 2014 23:15

KUD Željezara: Prvomajska budnica

Tradiciju dugu 88 godina i ove godine će nastaviti članovi Duhačkog orkestra "Željezara" Zenica, koji će u četvrtak 1. maja sa svojim kompozicijama probuditi Zeničane i Zeničanke na prvomajski uranak. Kao i svake godine i ove će članovi Duhačkog orkestra "Željezara" Zenica u kamionu i sa instrumentima proći zeničkim ulicama i tako nastaviti tradiciju Prvomajske budnice, koja nije prestajala ni tokom rata. Rukovodilac sekcije duhačkog orkestra Kulturno umjetničkog društva Željezara Zenica, Azur Bijedić, kazao je kako će ova tradicija živjeti još dugo.

 

"Uz pomoć Muzičke škole u Zenici koja nam 'obezbijedi' mlade muzičare mi smo opstali i danas dan opstajemo. Tradicija Prvomajske budnice duga je 88 godina, redovno se po dva puta sedmično održavaju probe, a sve je isto bilo i tokom rata kada su oko nas padale granate. Sa velikom radošću očekujemo jutro i nadam se da će broj građana biti zadovoljavajući kao i svake godine", kazao je Bijedić. Tradicija uz Prvomajsku budnicu je i ta da se kamion sa muzičarima nagrađuje sa bocama pića, soka ili hrane. Međutim, za Bijedića je najveća nagrada odziv građana i njihove emocije.

 

"To su veoma duboke emocije, a posebno nam je drago što su tu stari Zeničani koji nas iz godine u godinu nas prate. Još uvijek ima onih koji njeguju tradiciju da izađu na ulicu, pozdrave nas, čak i nagrade, ali iz godine u godinu sve ih je manje. Nadam se da će tradicija preći na mlađe generacije i da će ta čar prvomajske budnice još dugo živjeti", dodao je Bijedić. Dirigent orkestra, Arnes Bajramović, kazao je da će i ove kao i proteklih godina kompozicije biti iste, one koje su građani već dobro upamtili i po čemu se Prvomajska budnica prepoznaje.

 

"To je program koji naši sugrađani dobro poznaju i ono što uvijek sviramo. Prvomajska budnica je specifičan događaj koji traži takve kompozicije, koje su poznate našim građanima. Osjećaj je i nakon ko zna koliko godina takav da se ne može opisati riječima. Mnogi nas dočekaju i isprate sa suzama, prisjećaju se starih vremena, jednostavno gdje god dođemo ljudi nas dočekaju raširenih ruku i to je jednostavno predivno", kazao je Bajramović. Po prvi put u orkestru Prvomajske budnice, svoje mjesto je dobila i flautistica Ajla Gluhić, učenica Muzičke škole u Zenici. 

 

"Uvijek mi se sviđalo svirati u orkestru i drago mi je da sam dobila priliku da sutra budem dio ove dugogodišnje tradicije. Do sada smo imali dosta nastupa na događajima, ali sutrašnji već danas ostavlja poseban doživljaj", izjavila je Gluhić. 


Prvomajska budnica kreće u 5 sati ujutro iz rudarskog naselja do Travničke ulice i naselja Broda, nakon čega kamion sa sviračima posjeti Zeničanina Rasima Salčinovića, koji tradicionalno nagradi učesnike budnice. Potom, planirana ruta ide do zeničkih naselja Crkvice, Lukovo Polje, a ove godine će posjetiti i naselje Raspotočje. Prvomajska budnica svake godine posjeti i stare članove orkestra gdje sviraju za njihovu dušu, nakon čega nastave buditi Zeničane na prvomajski uranak.


KLIX/E.Mehić