29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 14 April 2014 19:18

Vedro: Zenički horizonti Sjever

Projekat „Zenički horizonti“ Udruženja za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „VEDRO“ iz Zenice, uspješno je okončan u nedjelju, 13. aprila 2014. godine, realizacijom najduže i, po mnogima, najljepše etape – ture „Sjever“, u dužini od 23 kilometra, od sela Gladovići u vrandučkom kraju, preko Smetova, do gradskog jezgra. Učešće u posljednjoj etapi projekta obilaska Zenice sa četiri strane svijeta uzelo je, do sada rekordnih, 180 učesnika (od toga 74 žene), raznolikih godina starosti, zanimanja i interesovanja.

Turu smo počeli u maglom zavijenom selu Gladovići, gdje smo došli sa tri autobusa. Uz autobus zlatnog sponzora projekta „Almy transport & Prevoz putnika Zavidovići“ i autobus redovne linije Zenica-Gladovići, koji su bili dupke puni, JP „Zenicatrans“ je angažovalo još jedan autobus, tako da niko nije ostavljen na Autobuskoj stanici. Nakon sat hoda, došli smo do lovačke kuće iznad sela Gladovići, gdje smo doručkovali i posmatrali sela koja se pružaju prema sjeverozapadu: Višegrad, Ljubetovo, Gladovići, Starina i Bistrica, te masiv Vlašića i Lisca.

 

Nakon uspona na ravne Kraljevine, imali smo sjajan pogled na sve četiri strane svijeta. Posjetili smo i mjesto pogibije vođstva Zeničkog partizanskog odreda, kojima je i sagrađen spomenik na Smetovima. Laganim tempom, došli smo do lokaliteta Stubi, gdje smo napravili jednosatnu pauzu. Hodajući prema platou Smetova, vidjeli smo i prelijepu panoramu babinskog kraja, te sela Radinoviće, Puhovac i Arnaute, masiv planine Perun, te ravni Čolan, kojeg smo obišli u prethodnoj etapi – turi „Istok“.

 

Oko 15:00 i nakon prehodanih 16 kilometara, stigli smo na plato Smetova, odakle se dio učesnika, mahom starijih i onih slabije fizičke kondicije, autobusom kojeg smo obezbijedili, vratio u Zenicu, a 57 najupornijih se spustilo u grad ustaljenim planinarskim stazama.


Najstariji učesnici etape su bili trojica 75-godišnjaka, prof. Uzeir Mehmedić, gospodin Edhem Telalović i stalni učesnik izleta „VEDRA“, gospodin Munir Šarić. Najmlađi učesnik je bio 5-godišnji Harun Telalović.

 

Zahvaljujemo se svima na učešću u turi „Sjever“ projekta „Zenički horizonti“, uz nadu da su naučili nešto novo o kraju u kojem žive.

 

Posebno se zahvaljujemo našim sponzorima „Almy travel & Prevoz putnika Zavidovići“, kao zlatnom, te kopirnici „Labirint“, „RM Company“, „Pero“, „GoodFood.ba“ i Turističkoj zajednici Zeničko-dobojskog kantona, kao srebrenim sponzorima projekta.

 

I to bi bilo to što se projekta „Zenički horizonti“ tiče. Napravili smo nešto novo u Zenici, edukativno, rekreativno, zabavno, prejeftino, a ipak, tako uspješno. Kompletan izvještaj o projektu imat ćete priliku pročitati ubrzo, a fotogaleriju sa posljednje etape pogledajte na www.facebook.com/vedro.ba .

 

Do sljedećih „Zeničkih horizonata“, vazda nam VEDRO bilo!

 

PR Udruženja „VEDRO“

Afan Abazović