27 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 16 Decembar 2013 23:07

Vedro - prođe jesen, ide zima

Udruženje za promociju i podršku sportskog turizma i planinarenja „VEDRO“ iz Zenice okončalo je svoju prvu akciju pod nazivom „Jesen sa 'VEDROM'“. Posljednji izlet ove jeseni izveden je proteklog vikenda, na neobičan način – noćnim pohodom na planinu Hum, južno od Zenice, noćenje u planinarskom domu „Jedinci“, planinarsko omladinsko druženje, te osvajanje vrha Huma. Pozivu na ovaj izlet odazvalo se 35 učesnika, a najviše iz tri zenička planinarska društva – „Tajan-Lisac“, „Tvrtkovac“, te domaćina – PSD „Poštar“.

 

Od željezničke stanice Gora, kolona je krenula put sela Sopotnica, nadomak kojeg se nalaze „Jedinci“. Uvečer, održano je omladinsko planinarsko druženje, gdje su Aleksandri Domuz i Mirzi Kumu Husetiću dodijeljene zahvalnice za učešće na svih šest „VEDROvih“ izleta.

 

U nedjelju je dio učesnika osvojio vrh Huma (1280 m n/v), a u predvečernjim satima se grupa vratila u postapokaliptično sumpordioksidno područje grada Zenice.

Ciklus izleta „Jesen sa 'VEDROm'“ privukao je veliki broj ljubitelja prirode, starih i novih planinara, osoba kojima je ovo bio prvi susret sa planinom, te „starih vukova“ iz skoro svih planinarskih društava Zenice i šire. Na šest izleta turističko-rekreativno, a najviše planinarskog karaktera, učestvovalo preko 350 učesnika, mahom Zeničanki i Zeničana, zatim Kakanjki i Kakanjaca, Sarajki i Sarajlija i drugih ljubitelja prirode i planina Bosne i Hercegovine. „VEDRO“ je vedrinu donijelo na Bobovac, Ponijere, Pogorelicu, Lisac, Jajce i, konačno, Hum.

 

Od januara 2014. godine najavljuju se novi, veoma interesantni i lagani izleti, a javnost će o njima biti informisana putem medija i Facebook stranice www.facebook.com/vedro.ba, te oficijalne web stranice Udruženja – www.vedro.ba. 

 

Čelni ljudi „VEDRA“, Nermin Talam, Amel Selimović, Haris Adilović i Afan Abazović su uspjeli za kratko vrijeme pobrati simpatije i podršku građana, neke po prvi put odvesti na Bobovac, Ponijere, Lisac, aktivirati ih, izvući iz zagađene Zenice, a koliko su u tome uspjeli, pokazuju brojni zahtjevi za što skorijom organizacijom novog izleta, popularizacijom ovog hobija. 

 

„VEDRO“ nije klasično planinarsko društvo – „VEDRO“ JE VIŠE OD TOGA! Pridružite nam se da Vas uvjerimo u to!

 

Afan Abazović

PR Udruženja "VEDRO"