28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 16 Novembar 2011 03:19

Noć teatra u BiH Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

noc-teatraBosansko narodno pozorište u Zenici i ove godine glavni je partner i koordinator međunarodnog pozorišnog projekta “Noć teatra” (European Theatre Night) za Bosnu i Hercegovinu. Ovogodišnja “Noć teatra” 19. novembra, okupit će 38 pozorišta i drugih institucija iz 19 bh. gradova, ukupno će biti izvedene 42 predstave, a publika će imati priliku pogledati i 21 prateći sadržaj. U BNP Zenica, u okviru cjelodnevnog programa, igrat će se predstave “Guliver među lutkama”, “Alibaba i razbojnici”, “Čorba od kanarinca” i “Opšta bolnica”. Ulaz za sve predstave je besplatan.

Noć kad teatar diše za svoju publiku! Bosansko narodno pozorište Zenica i ove je godine glavni partner i koordinator međunarodnog pozorišnog projekta Noć teatra (European Theatre Night) za Bosnu i Hercegovinu. Ovo jedinstveno jednodnevno događanje posvećeno je scenskim i izvedbenim umjetnostima i održat će se na području cijele Bosne i Hercegovine. Program Noći teatra primarno obuhvata pozorišne predstave, a i ostale oblike scenskih umjetnosti (međunarodne koprodukcije i gostovanja, čitanja i uprizorenja tekstova savremenih europskih autora, višejezičnost, okrugle stolove i susrete s direktnim internetskim uključivanjem, koncerte, izložbe, igraonice i radionice za djecu, te prigodnu gastronomsku ponudu).

 Posebno izdvajamo dvije premijerne izvedbe koje će biti izvedene tog dana, a to su Vraćam se na nakaste u režiji Vuje Stanivuka Studentskog pozorišta Banja Luka i Ona stvar za koju režiju potpisuje Ajdin Tinjak, a rađena je u produkciji Amaterskog pozorišta Neretva iz Konjica. Ovogodišnja Noć teatra specifična je po razmjeni gostovanja, tako će NP Republike Srpske gostovati sa predstavom Radnička hronika na Tuzlanskim pozorišnim danima, Mostarski teatar mladih će se predstaviti publici u Bugojnu sa predstavom U traganju za bojom kestena, NP Tuzla će izvesti svoju predstavu Odmor za umorne jahače ili Don Juanov osmjeh u susjednoj Hrvatskoj u Kazalištu Virovitica, Prokletu avliju tuzlanskog Teatra kabare imaće priliku pogledati publika Susreta pozorišta/kazališta BiH u Brčkom, a Lutkarski teatar Sale iz Tuzle izvest će predstavu Drugari na sceni Doma kulture u Gračanici. Ove godine svoje učešće je potvrdio i Muzej grada Zenice u kojem je u saradnji sa Muzejem književnosti i pozorište umjetnosti BiH i Bosanskim narodnim pozorištem Zenica postavljena izložba „Miroslav Krleža na bosanskohercegovačkoj pozorišnoj sceni“.

U 2011. svoje učešće su pored Bosne i Hercegovine potvrdile sljedeće zemlje Evrope: Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Austrija, Slovenija i Slovačka.

Primarna ideja Noći teatra je dati posjetiocima priliku upoznavanja pozorišta iz druge vizure, odlaskom iza scene, u prostorije pozorišta u koje publika inače nema pristup, upoznati ih s načinom njegovog funkcionisanja, pozvati ih na otvoreni dijalog, diskusiju, pozvati ih na nove izvedbe i okrugle stolove, te jednostavno otvoriti komunikaciju na svim nivoima. Cilj manifestacije je poboljšavanje međuteatarske saradnje i umrežavanje bosanskohercegovačkih pozorišta.

Stoga nam je namjera i želja da u subotu 19. novembra/studenog 2011. godine zajednički otvorimo sva bosanskohercegovačka pozorišta i scene kao mjesta susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja, čime obogaćujemo redovan program, te zadržavamo naše posjetioce.

www.europeantheatrenight.com

Čitano 3355 puta