28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 05 April 2012 07:10

Festivali nacionalne drame Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

bnpzenica001OFORMLJENA REGIONALNA ASOCIJACIJA  - FESTIVALA NACIONALNE DRAME - Gostovanje Bosanskog narodnog pozorišta Zenica na Tednu slovenske drame sa predstavom „Nora Nora“ iskorišteno je i za konstruktivne sastanke sa predstavnicima drugih teatara i festivala iz Evrope i regiona. Odavno postoji ideja o formiranju Asocijacije festivala nacionalnih drama, a prvi okrugli sto na kojem se raspravljalo o pitanjima koja će se rješavati u okvirima Asocijacije održan je u Kranju proteklog vikenda.

 

Sastanku su pored Hazima Begagića, direktora Festivala bosanskohercegovačke drame, prisustvovali predstavnici Tedna slovenske drame, italijanskog Viterbo festivala, Marulovih dana iz Splita, Sterijinog pozorja Novi Sad, te Festivala bugarske drame. Asocijacija je osnovana s ciljem da nacionalni festivali udruženim aktivnostima i zajedničkim djelovanjem pristupe evropskim fondovima za kulturu i da koordinirano rade na organizacionom i programskom usavršavanju svojih festivala. Na stastanku je iznesena ideja da Bosansko narodno pozorište Zenica i Festival bh. drame budu nosioci svih projektnih aktivnosti u procesu prijave za evropske kulturne fondove.

Mogućnost da pobjedničke festivalske predstave budu izvedene i na drugim festivalima članovima Asocijacije, samo je jedna od ideja koje su iznešene tokom ovog inicijalnog sastanka. Naredni sastanak biće održan u vrijeme trajanja ovogodišnjeg Sterijinog pozorja u Novom Sadu tokom mjeseca maja.

Dino Delić,
Ured za odnose s javnostima

Čitano 3667 puta