20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 10 Septembar 2011 13:11

Droga u Zenici i Kaknju Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

drogaze1Jučerašnjom policijskom akcijom uspješno su finalizirane operativne aktivnosti službenika Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I.

Naime, dana 09.09.2011. godine u 13,15 sati, u Zenici, u ulici Branilaca Bosne kod broja 16, službenici uniformisane policije su izvršili legitimisanje i pregled lica S.N. i H.M., oba iz Zenice, kojom prilikom je kod lica S.N. pronađena biljna materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu, težine 55,50 grama. Navedena biljna materija je privremeno oduzeta a  lica su lišena slobode i zadržana u prostorijama za zadržavanje Policijske uprave I.

 

U cilju provjere raspoloživih operativnih saznanja i dokumentovanja izvršenog krivičnog djela kao i procesuiranja izvršilaca istog, uz saglasnost nadležnog tužioca, od strane policijskih službenika Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I, je dostavljen zahtjev sudiji za prethodni postupak Općinskog suda u Zenici za izdavanje naredbe za pretres kuće i pomoćnih objekata vlasništvo H.M., nakon čega je na osnovu naredbe Općinskog suda u Zenici, istoga dana, izvršen pretres kuće i pomoćnih objekata vlasništvo lica H.M., koje se nalaze u naseljenom mjestu Gornja Gračanica, općina Zenica. Izvršenim pretresom u unutrašnjosti kuće pronađeno je 1622,70 grama suhe biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu cannabis sativa i sedam stabljika koje izgledom asociraju na opojnu drogu indijska konoplja, visine od 50 do 180 cm. Pronađena materija je fotografisana i privremeno oduzeta i ista će biti predmet vještačenja u Odsjeku za kriminalističku tehniku i KDZ MUP-a ZE-DO kantona.

Nad licima H.M., rođen 1976. godine i S.N., rođen 1979. godine, je u službenim prostorijama zavedena kriminalistička obrada, i protiv istih će, nakon prikupljenih dokaza i dokumentovanja krivičnih djela, Kantonalnom tužilaštvu Zenica biti dostavljen službeni Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršilaca, zbog postojanja osnova sumnje da je lice H.M., počinilo krivično djelo “Neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” iz člana 238. KZ FBiH a u vezi sa članom 55. KZ FBiH i krivično djelo “Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija” iz člana 371. KZ FBiH, a lice S.N., počinilo krivično djelo “Neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” iz člana 238. KZ FBiH.

URED POLICIJSKOG KOMESARA


SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Operativnim radom na terenu, policijski službenici Policijske stanice Kakanj došli su do određenih informacija i saznanja o postojanju zasada indijske konoplje na lokalitetu brda iznad naseljenog mjesta Bičer.

Dana 08.09.2011. godine, od strane službenika kriminalističke policije Policijske stanice Kakanj, izvršen je obilazak navedenog lokaliteta, kojom prilikom je na teško pristupačnom terenu, u šumi, pronađen zasad od 40 stabljika indijske konoplje dužine od 80 do 180 cm. O utvrđenom i konstatovanom je upoznat dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zenica koji je ovlastio službenike Policijske stanice Kakanj za dalji rad na dokumentovanju ovog krivičnog djela. Zbog nepristupačnosti terena i nemogućnosti kontinuirane opservacije spornog lokaliteta, službenici policije su lice mjesta fotografisali, te izvršili čupanje pronađenih stabljika, koje su dostavljene Odsjeku za kriminalističku tehniku i KDZ MUP-a Ze-do kantona radi vršenja vještačenja istih.

Službenici Policijske stanice Kakanj nastavljaju sa prikupljanjem operativnih saznanja u cilju otkrivanja i procesuiranja lica koja su izvršila zasad navedenih stabljika i time počinila krivično djelo „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“, iz člana 238. stav 1. Krivičnog zakona FBiH.


URED POLICIJSKOG KOMESARA

Čitano 4087 puta Zadnji put promjenjen subota, 10 Septembar 2011 13:28