18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 20 Februar 2012 15:20

EP o slučaju 21.decembar

Članovi Uprave JP EP BiH  Mensura Zuka,  izvršna direktorica za pravne i kadrovske poslove i Senad Sarajlić, izvršni direktor za proizvodnju,  primili su delegaciju  Štrajkačkog odbora Ugostiteljskog, trgovačkog i turističkog društva “21. decembar”  Zenica – u stečaju.  Radnici  preduzeća  “21. decembar”,  koje je do rata poslovalo  u sastavu Rudnika mrkog uglja “Zenica” upoznali su članove Uprave  JP EP BiH sa  dugogodišnjim problemima ovoga preduzeća.

Nakon višesatnog razgovora učesnici sastanka su saglasni da je rješavanje imovinsko-  pravnih odnosa i  radno - pravnog statusa radnika sveobuhvatan  problem, koji se ne može  parcijalno rješavati. Ukazano je da JP EPBiH  nije nadležna za rješavanje radno-pravnog statusa uposlenih u preduzeću ¨21. decembar¨ Zenica jer se radi o samostalnom pravnom subjektu.

 

Ključni subjekt koji treba da inicira razgovore za pronalaženje modaliteta za ¨21. decembar¨ je  osnivač Zeničko – dobojski kanton koji, na osnovu državnog vlasništva ima upravljačka prava .

Rješenjem Kantonalnog suda u Zenici, broj: U/I-1054/04 od 03.08.2004. godine, izvršen je upis Zeničko-dobojskog kantona, kao osnivača ovoga  Društva.

JP Elektroprivreda BiH d.d. –Sarajevo nije osnivač, niti vlasnik udjela u pravnom subjektu “21. decembar”, kao  ni pravni sljednik istog, tako da se, u skladu sa zakonom i aktima JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo, ne može baviti rješavanjem pitanja dalje sudbine navedenog pravnog subjekta, niti njegovih zaposlenika.

Na sastanku je ipak iskazana spremnost   JP EP BiH da  učestvuje  u razgovorima koji se odnose na angažovanje proizvodnih radnika u RMU ¨Zenica¨  koji su  ispunili potrebne uslove za rad u proizvodnji rudnika . JP EP BiH je također spremna dati svoj doprinos u razgovorima za rješavanje preostalih pitanja,  isključivo u skladu sa važećim pravnim propisima i propisanoj proceduri.

 Služba za komunikacije JP EPBiH