28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 21 Mart 2012 03:22

Plevljak sa Hennessy

Fikret Plevljak, premijer Zeničko-dobojskog kantona je primio Mary Ann (Meri En) Hennessy (Henesi), šeficu Ureda Vijeća Evrope u BiH. Posjeta gospođe Henesi Zeničko-dobojskom kantonu odvija se u sklopu obilaska svih kantona u Federaciji BiH, kako bi se na licu mjesta i u razgovoru sa kantonalnim zvaničnicima upoznala sa stanjem i aktuelnom situacijom u svakom od Kantona. Tokom sastanka razgovaralo se o ustavnim reformama na nivou države BiH, ostvarivanju ljudskih prava, postojećem sistemu obrazovanja te mjerama za njegovo unapređenje, saradnji Vijeća Evrope sa kantonima te o lokalnoj samoupravi.

 

Premijer Plevljak pozdravio je nastojanja Vijeća Evrope da potpomogne reformske procese u svim oblastima života u BiH posebno kad je u pitanju donošenje zakona na svim nivoima. „Imamo puno zakona na svim razinama koji su loši iz više razloga, počev od preplitanja nadležnosti do neadekvatnih rješenja kojima se reguliše neka oblast života“, kazao je premijer Plevljak. Stoga je potrebna pomoć međunarodne zajednice kako bi se legislativa dovela u red, a posebno zakoni koji reguliraju ljudska prava. Premijer je upoznao visoku gošću sa stanjem u ovim oblastima na području Zeničko-dobojskog kantona i istakao da Vlada ovog Kantona ima cilj da nastavi uspostavljanje efikasnije javne uprave, provođenje reformskih procesa u svim oblastima, te da podržava podizanje značaja lokalne samouprave na viši nivo i time ovaj region približi evropskim standardima i principima. „Kad je u pitanju sigurnost građana, želim da postignemo da se svaki pripadnik bilo kojeg manjinskog naroda u nekoj općini ili dijelovima općina osjeća ništa manje sigurno koliko se osjećaju sigurnim oni koji su u većini na istom području, a tako i u svakom dijelu našeg Kantona, kazao je premijer Plevljak.

Mary Ann Hennesi zahvalila je premijeru Plevljaku na pruženim informacijama i kazala da je tokom obilaska kantona uočila da neki od njih ne žele da surađuju sa višim nivoima vlasti, što nije dobro za Bosnu i Hercegovinu u cjelini. Pozdravila je napore Vlade Zeničko-dobojskog kantona da provede proces reformi u mnogim oblastima života te istakla da će Vijeće Evrope nastaviti aktivno da pomaže provedbu reformi u Bosni i Hercegovini kako bi ova zemlja stekla na kraju uslove za prijem u zajednicu evropskih naroda.


Press služba ZDK