29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 27 Februar 2012 04:00

Istraga o Muzičkoj školi Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

zenica1Kantonalno tužilaštvo u Zenici preuzelo je četiri predmeta za ratne zločine od Suda Bosne i Hercegovine, sukladno implementaciji Državne strategije za procesuiranje ratnih zločina.

“Riječ je o istragama protiv direktnih izvršilaca u predmetima vezanim za granatiranje naseljenih mjesta i grada Visokog, krivično djelo silovanja počinjeno u tom gradu, protupravno zatvaranje u Brezi, te za dešavanja u Muzičkoj školi u Zenici”, kazao je Redžo Delić, zamjenik glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva u Zenici, predstavljajući rezulate rada Odsjeka za ratne zločine u toj instituciji.

 

Tužilac Delić je dodao da je tokom prošle godine urađeno 12 istraga, tri predmeta su na zahtjev Suda BiH dostavljena na ocjenu, jedan predmet protiv jedne osobe je u radu i podignuta je jedna optužnica.

U Kantonalnom tužilaštvu u Zenici imaju 51 neriješen predmet, koji se uglavnom odnose na ekshumacije i identifikacije. U Odsjeku za ratne zločine rade četiri tužioca, a glavna tužiteljica Vesna Kaknjo rezultate ocjenjuje “izvanrednim”.

“Uložili smo izuzetne napore da spremno dočekamo priliv predmeta iz Suda i Tužilaštva BiH”, kazala je Kaknjo, dodavši da, ukoliko priliv predmeta bude veći, tužioci će raditi samo na tim predmetima ili će biti angažovano još više tužilaca.

Preduvjet za angažovanje novih tužilaca, kako je rekla Kaknjo, jeste izgradnja novih i adaptacija prostora koje koristi Kantonalno tužilaštvo u Zenici, prenosi BIRN Justice Report.

“U toku su aktivnosti izgradnje zgrade, a mi trebamo i adaptaciju da bismo omogućili postupanje po ovim osjetljivim predmetima na dostojan način”, kazala je tužiteljica.

{!jomcomment}

Čitano 5438 puta Zadnji put promjenjen srijeda, 29 Februar 2012 10:34